Udostępnij
Skomentuj

Skrobak do ryb – jaki wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Przyrządzanie świeżych ryb jest o wiele łatwiejsze, gdy do dyspozycji mamy odpowiednie akcesoria.

Jednym z przydatnych gadżetów jest skrobak do ryb. To narzędzie, które ułatwi przygotowywanie ryb do dalszej obróbki. Jaki skrobak wybrać? Czy warto go używać?

Skrobak do ryb – do czego służy?

Jak sama nazwa wskazuje, skrobak do ryb służy do ich oskrobywania. Skrobanie ryb ma na celu usunięcie łusek i umożliwienie przyrządzenia ryby w całości lub po filetowaniu.

Skrobaczka do ryb ułatwia usuwanie łusek, ale nie oznacza to, że bez niej nie da się tego zrobić. Wiele osób posługuje się nożem (specjalistycznym lub zwykłym, kuchennym), ale to właśnie skrobak do ryb sprawdza się w tym, zastosowaniu najlepiej.

Czy warto kupić skrobak do ryb?

Choć nie jest to ekstremalnie drogie narzędzie, to i tak warto zadać sobie pytanie o to, czy skrobak do ryb faktycznie będzie przez nas wykorzystywany.

  • Jeśli bardzo często kupujemy świeże ryby, to zdecydowanie warto kupić skrobaczkę do ryb.
  • Jeśli przed kupowaniem świeżych ryb od rybaków lub na targu powstrzymywał nas brak odpowiednich narzędzi do przyrządzania ich, to również warto nadrobić zaległości i kupić skrobak do okoni.
  • Jeśli nie jadamy ryb i nie zamierzamy tego zmieniać, to wydatek na skrobaczkę do ryb wydaje się całkowicie zbędny.

Wiele mówi się o tym, jak zdrowe i wskazane jest jedzenie ryb. Nie chodzi bynajmniej o ryby z puszki lub zalewy octowej, choć i one mają swoich koneserów i zawierają cenne składniki odżywcze, ale o ryby świeże. Jeśli mieszkamy nad morzem lub w okolicy, gdzie bez problemu kupimy świeże ryby, to nie warto rezygnować z ich spożywania, zasłaniając się brakiem odpowiednich akcesoriów kuchennych. Zdecydowanie nie warto też przepłacać i kupować filetów rybnych – znacznie bardziej opłacalny i rekomendowany jest zakup ryb w całości, gdyż wówczas łatwiej poznać, czy są one świeże, a cena także jest bardziej korzystna.

Jakie są rodzaje skrobaków do ryb?

Skrobak do ryb może wyglądać, jak duża tarka o sporych oczkach, ale może też mieć całkowicie inny kształt. Wszystko zależy od wybranego wariantu. Za najpopularniejsze i najczęściej spotyka w sprzedaży można uznać:

  • Skrobak do ryb w formie tarki – bardzo popularny i często spotykany wariant. Skrobaczka tego typu przypomina specyficzną tarkę, która jest wyposażona w uchwyt. Skrobaki tego typu to, najczęściej, skrobaki do ryb ze stali nierdzewnej.
  • Skrobak do ryb w formie szpachelki – to skrobaczki przypominające szpachelkę o specyficznej (falowanej lub ząbkowanej) krawędzi, która świetnie usuwa łuski z ryb.
  • Skrobak do ryb z pojemnikiem – kolejne popularne rozwiązanie. Skrobak do ryb z pojemnikiem na łuski to rozwiązanie wybierane najczęściej do zastosowania profesjonalnego (na przykład do gastronomii).
  • Skrobak do ryb elektryczny – najbardziej zaawansowane rozwiązanie, które można polecić do użytku profesjonalnego.

Jak wybrać skrobaczkę do ryb? Na co zwrócić uwagę?

Oferta skrobaczek do ryb jest szeroka i zróżnicowana pod wieloma względami. By być zadowolonym z zakupu, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych parametrów:

  • Rodzaj – to kluczowy parametr i warto od razu zastanowić się, czy w naszym przypadku sprawdzi się skrobak ręczny, elektryczny, z pojemnikiem czy w formie tarki.
  • Wielkość – małe skrobaczki są bardzo precyzyjne i idealnie nadają się do usuwania łusek z małych ryb. Większe egzemplarze są mniej precyzyjne, ale za to świetnie sprawdzają się na większej powierzchni.
  • Materiał wykonania – zdecydowanie godne polecenia są skrobaczki do ryb ze stali nierdzewnej, ale niektóre modele mogą mieć uchwyty z drewna lub tworzywa, co może być bardzo wygodne w użytkowaniu.
  • Cena – skrobaki do ryb nie muszą kosztować wiele, ale lepiej unikać podejrzanie tanich propozycji.
  • Marka – warto sięgać po skrobaczki do ryb znanych i cenionych producentów, których produkty cieszą się odpowiednią renomą.

Skrobak do ryb to narzędzie, które może zrewolucjonizować nasza kuchnię i wprowadzić do niej zupełnie nowe smaki. Skrobaczki do ryb ułatwiają szybkie usuwanie łusek, dlatego są wprost niezastąpione wszędzie tam, gdzie jada się wiele ryb.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)