Udostępnij
Skomentuj

Sokowirówka-jak wybrać? Która będzie najlepsza?

Popularność sokowirówek rośnie wraz z popularnością zdrowego stylu życia i odżywiania. Według WHO, Światowej Organizacji Zdrowia, dorosły człowiek powinien spożywać około 400 g owoców dziennie!

Wydaje się, że sokowirówka jest najlepszym sposobem, aby spełnić te zalecenia. Istnieje jednak wiele modeli, a wyboru nie ułatwiają liczne pojawiające się w sieci mity i fakty na temat sokowirówek. Podpowiadamy zatem, jakie argumenty za i przeciw przemawiają sokowirówkami i jakie są najważniejsze cechy urządzenia.

Sokowirówka – jak to działa

Klasyczna sokowirówka działa za pomocą wirującego metalowego sita wyposażonego w małe ostrza. Ściera znajdujące się w nim warzywo lub owoc, dociskając powstały miąższ do ścianek urządzenia. W ten sposób powstaje sok – w zależności jednak od przeznaczenia sokowirówki może być to albo sok z owoców/warzyw miękkich, albo miękkich i twardych. Sokowirówki działają zwykle z prędkością od 6000 do 12000 obrotów na minutę. Jakie wady i zalety ma to popularne kuchenne rozwiązanie?

Zalety i wady sokowirówek

ZALETY

  • Szybkość działania
  • Możliwość starcia niemal wszystkich roślinnych produktów
  • Domowe pozyskanie soku według dowolnej receptury
  • Dobre rozwiązanie dla celów komercyjnych
  • Niska cena (od ok. 140 zł) w porównaniu do innych narzędzi, na przykład wyciskarek

WADY

  • Głośna praca
  • Większość sokowirówek wydziela ciepło, które może przyczynić się do niszczenia części składników odżywczych
  • Wysoki współczynnik napowietrzenia soku – soki stosunkowo szybko się psują, nadają się zatem do szybkiego spożycia.
  • Pracochłonne czyszczenie urządzenia

Czy sokowirówka niszczy witaminy?

Odpowiedź jest złożona – i tak, i nie. Owszem, nie wszystkie witaminy i składniki odżywcze są w stanie przetrwać proces obróbki w sokowirówce – ulatniają się głównie z powodu ciepła. Nieprawdą jest jednak, że ten argument dyskredytuje sokowirówki, na przykład w porównaniu z droższymi wyciskarkami. Parametry wyciskarek jeśli chodzi o „przetrwanie” składników odżywczych z owoców są jedynie niewiele wyższe niż te dla sokowirówek, a dla niektórych owoców nawet wyższy.

 Przykładowo, dla kiwi współczynnik występowania witaminy C po obróbce w sokowirówce wynosi 509 mg/l, a dla wyciskarek mniej – 503 mg/l. Natomiast dla pomarańczy jest to odpowiednio 360 mg/l (sokowirówka) i 383 (wyciskarka), dla pomidora 158 i 181 mg/l. Nie dajmy się więc zwariować – sokowirówka może przynosić gorsze wyniki jeśli chodzi o obecność błonnika czy witamin, ale ciągle dzięki niej możemy pozyskać bardzo zdrowy, pyszny sok bez konserwantów.

Warto wiedzieć

Często spotykanym mitem jest pogląd, że sok z sokowirówki jest słodszy niż ten z wyciskarki. Nie jest to jednak prawdą – zawartość cukru jest taka sama. Różnica wynika jedynie z tego, że soki z sokowirówki są bardziej klarowne, a te z wyciskarki – gęstsze.

Sokowirówka – dla kogo to najlepsze rozwiązanie?

Wybór zależy głównie od naszych potrzeb i przyzwyczajeń. Zanim zdecydujemy się na zakup, zastanówmy się zatem nad następującymi kwestiami:

  • Jakie produkty mam zamiar przetwarzać w sokowirówce – sokowirówka dobrze radzi sobie z warzywami i owocami, nawet tymi twardszymi (dedykowane modele), ale gorzej z liśćmi, jak szpinak czy mięta. Jeśli używamy ich bardzo często i zależy nam na jednolitym płynie, lepiej zdecydować się na inne rozwiązanie.
  • Jak dużo owoców na raz chcę przetworzyć? Czy zależy mi na szybkości? – jeśli na oba pytania odpowiadamy „tak”, sokowirówka szybkoobrotowa to rozwiązanie zdecydowanie dla nas. Może przetworzyć wiele owoców na raz w szybkim czasie. Nada się zatem bardzo dobrze do barów czy kawiarni, a także dużych rodzin czy dla osób, które często przyjmują gości.
  • Jak często chcę używać sokowirówki – jeśli nie używamy jej codziennie, a jedynie na różne okazje, sokowirówka dobrej jakości będzie świetnym wyborem, gdyż jest tańsza niż inne urządzenia, a dalej bardzo dobrze spełnia swoje zadanie. Używanie jej kilkukrotnie w ciągu dnia może być kłopotliwe chociażby ze względu na fakt, że jej mycie jest dość czasochłonne.
  • Sok klarowny czy gęsty? – sokowirówka pozwala na osiągnięcie efektu przejrzystego, klarownego soku oddzielonego od miąższu. Jeśli lubimy bardziej tradycyjne soki niż gęstsze koktajle, będzie to dobre rozwiązanie dla nas.

Jak rozpoznać modele dobrej jakości?

Uwagę zwracać powinniśmy przede wszystkim na jakość sita i moc silnika. Sitka z plastiku oraz perforowanej metalowej płytki z małymi ostrzami nie będą służyły nam przez lata – takie rozwiązania możemy wybrać kierując się wyłącznie kryterium niskiej ceny. Lepsze jakościowo wykonane są ze stali nierdzewnej i wyposażone są w ostrza centryczne. Najwyższej jakości sitka posiadają ponadto ścianki wykonane w mikrosiatki, a nie perforowanego metalu.

Jeśli chodzi o silnik, czyli motor napędowy konstrukcji, jego siła musi być wprost proporcjonalna do otworu wypustowego urządzenia, aby mogło ono swobodnie pracować. Im większa sokowirówka, tym mocniejszy musi być silniczek.

Warto wiedzieć

Aby wygodnie korzystało nam się z sokowirówki, decydujmy się na modele z dużymi pojemnikami na odpady – na przykład 2,5 l.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)