Udostępnij
Skomentuj

Stojak na noże – jaki wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Jak dbać o noże kuchenne, aby służyły przez lata? Nie wystarczy samo mycie i ostrzenie. Niewątpliwie jednym z kluczowych elementów długowieczności noży kuchennych jest ich odpowiednie przechowywanie. W tym celu najlepiej użyć dobrej jakości stojaka na noże. Jak go wybrać? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Stojak na noże kuchenne – czy warto go kupić?

Noże stanowią jedne z podstawowych akcesoriów kuchennych. Nikt chyba nie wyobraża sobie przygotowania posiłku bez użycia noża. Krojenie pieczywa, smarowanie kromki chleba masłem, ukrojenie plasterka pomidora lub ogórka – noże wykorzystywane są w kuchni na bieżąco. Niektóre – bardziej specjalistyczne narzędzia, jak np. nóż szefa kuchni czy nóż do steków, używane są do bardziej wymagających zadań – pokrojenia surowego mięsa albo twardych warzyw, więc ich stuprocentowa sprawność jest bardzo ważna. Złamanie noża podczas pracy może mieć naprawdę przykre skutki.

Biorąc pod uwagę powyższe, warto zadbać o to, by noże kuchenne zawsze były w dobrym stanie. W tym celu niezbędne staje się wyposażenie kuchni w stojak na noże, który będzie chronił ostrze przed czynnikami zewnętrznymi. Głownia oraz powierzchnia tnąca noża mogą ulec uszkodzeniu podczas niewłaściwego przechowywania narzędzia. Uderzające w ostrze inne przedmioty, będą powodowały mikrouszkodzenia, stępienie noża, a nawet złamanie końcówki klingi.

Przechowywanie noży – najczęściej popełniane błędy

Przechowywanie noży wraz z innymi akcesoriami kuchennymi, np. włożonymi luźno do szuflady, to jeden z najczęściej popełnianych błędów, ale niejedyny. Bardzo często noże przechowywane są w wilgotnych warunkach. Takie postępowanie na dłuższą metę może prowadzić do korozji głowni. Nie chodzi tutaj tylko o wkładanie mokrego noża do bloku, ale ogólnie o zadbanie, aby stojak na noże nie był wilgotny. Jak to zrobić? Przede wszystkim nie stawiać go blisko kuchenki, gdyż para unosząca się podczas gotowania spowoduje jego zawilgocenie.

Warto wiedzieć

Nawet noże ze stali nierdzewnej nie są całkowicie odporne na korozję. Przechowywane przez dłuższy czas w wilgoci, mogą ulec uszkodzeniu.

Jaki stojak na noże? Nowoczesne stojaki na noże kuchenne

Stojaki na noże można podzielić na dwie główne grupy:

  • tradycyjne – wykonane zazwyczaj z drewna, mające kształt bloku, posiadające wycięte otwory na noże (np. stojaki na noże Gerlach),
  • nowoczesne – wykonane z tworzyw sztucznych (posiadające elementy stali nierdzewnej), o różnorodnych kształtach i uniwersalnym wkładzie umożliwiającym wykorzystanie stojaka do przechowywania wszystkich rodzajów noży.

Wśród stojaków nowoczesnych na uwagę zasługują szczególnie takie rodzaje jak:

1. Stojak na noże ceramiczne. Noże ceramiczne wymagają szczególnej pielęgnacji. Ich przechowywanie wraz z innymi akcesoriami kuchennymi prędzej czy później, doprowadzi do uszkodzenia ostrza. Noże te sprzedawane są bardzo często ze specjalną osłoną na głownie. Nie jest to jednak wygodne rozwiązanie w sytuacji, gdy potrzeba szybko sięgnąć po nóż. Dlatego też powstały specjalne rodzaje stojaków na noże ceramiczne. Są one wykonane z plastiku, który nie powoduje uszkodzenia ceramicznej powłoki na nożu. Pomijając już funkcjonalność tego typu stojaków, stanowią one bardzo ciekawy dodatek do wnętrza, gdyż bardzo często mają fantazyjne kształty.

2. Stojak na noże metalowy. Metalowe stojaki na noże kuchenne nierzadko łączą w sobie tradycję i nowoczesność. Wykonane ze stali nierdzewnej – są trwalsze i dłużej mogą spełniać swoją funkcję. Nierzadko mają one oryginalne kształty. Często wzorowane są też na tradycyjnych blokach i posiadają specjalnie wycięte otwory na noże, a nie jak ma to miejsce w przypadku uniwersalnych stojaków - wkład z włókna. Ciekawe są również bloki, w których połączone zostały elementy drewniane i te ze stali nierdzewnej, takie rozwiązanie zastosowano w stojakach na noże Ambition.

3. Stojak na noże magnetyczny. Jeden z najpopularniejszych stojaków na noże kuchenne. Idealnie pasuje do nowoczesnych wnętrz. Jest to rozwiązanie proste, a zarazem eleganckie. Magnesy zamontowane wewnątrz stojaka są na tyle mocne, że utrzymają nawet najcięższy nóż, np. tasak – nie ma więc obawy, że noże spadną na blat powodując uszkodzenia.

4. Stojak na noże z funkcją deski do krojenia. Wygoda i funkcjonalność w jednym. Tak najprościej można scharakteryzować ten rodzaj stojaka. Tego typu rozwiązaniem warto zainteresować się szczególnie w przypadku posiadania małej kuchni, w której liczy się każdy centymetr zaoszczędzonego miejsca.

5. Stojak na noże w ciekawym kształcie. Stojak na noże ludzik? Czemu nie! To rozwiązanie wprowadzi nieco humoru do kuchni. Jest też bardzo ciekawym pomysłem na prezent na parapetówkę.

Stojak na noże – wygoda i funkcjonalność

Korzystanie ze stojaków na noże zapewnia nie tylko ochronę nożom, ale także przyczynia się znacznie do podniesienia poziomu komfortu pracy w kuchni. Blok na noże to wygoda i funkcjonalność w jednym. Łatwy dostęp do noży, które są zawsze pod ręką wpłynie na czas spędzony na przygotowaniu posiłków. Dobra organizacja przestrzeni w kuchni pozwoli zaoszczędzić w niej również nieco miejsca. Nie w każdym domu czy mieszkaniu jest miejsce na stworzenie spiżarni, więc wszystkie akcesoria kuchenne i produkty muszą być przechowywane w kuchni. Im lepsza organizacja, tym więcej zaoszczędzonego miejsca, a to z kolei ma znaczny wpływ na swobodę poruszania się w pomieszczeniu.

Stojak na noże kuchenne to jedno z tych akcesoriów, które ułatwi i usprawni codzienne przygotowywanie posiłków, a dodatkowo przyczyni się do ochrony noży przed uszkodzeniami. Wybór bloków jest duży, każdy więc powinien znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)