Udostępnij
Skomentuj

Stoły do resturacji, kawiarni i baru - jakie wybrać? Na co zwrócić uwagę?

W zależności od przeznaczenia, idealny stół będzie miał inną konstrukcję, materiał i parametry. Stoły do restauracji, baru czy kawiarni – niezależnie od innych czynników – powinny być jednak wygodne, funkcjonalne i dopasowane do przestrzeni. Na co zwracać uwagę przy wyborze odpowiednich modeli?

Jak przygotować się do wyboru stołu?

Miejsce na stoły powinno zostać ustalone we wczesnej fazie projektu wnętrza. Jeśli chodzi o restaurację czy kawiarnię, należy zadbać, aby znajdował się on w dobrze oświetlonym miejscu – goście muszą dokładnie widzieć, co jedzą. Najlepiej, żeby było to światło naturalne. Stoliki barowe, w zależności od klimatu panującego w lokalu, muszą być oświetlone przynajmniej minimalnie. Co jeszcze jest ważne?

  • wybór miejsca

poza oświetleniem, miejsce musi być dostatecznie duże, aby goście siedzieli przy nim swobodnie. Pamiętajmy również, że klienci muszą mieć zapewnioną względną prywatność. Lepiej wybrać mniejsze stoły niż wielkie, ale zbyt gęsto sąsiadujące ze sobą; • styl pomieszczenia – zarówno kolor, jak i materiał wykonania stołu powinien być dopasowany do designu całego pomieszczenia;

  • liczba i profil spodziewanych klientów

to od tych parametrów zależy wielkość i ilość stołów;

  • cena, jaką gotowi jesteśmy przeznaczyć na wyposażenie.

Kupujemy stoły do biznesu gastronomicznego

Kiedy określimy już wyżej opisane czynniki, pora na wybór odpowiedniego mebla. Co jest najważniejsze?

  • wysokość stołu

jeśli chodzi o klasyczne stoły do restauracji, zakłada się, że wygodny, uniwersalny egzemplarz liczy 70–75 cm wysokości;

  • ergonomia

każda osoba siedząca przy stole powinna mieć możliwość wygodnego oparcia nóg o podłoże. Jeśli wybieramy stoły z szerokimi odnóżami, pamiętajmy, aby nie liczyć rogów jako miejsc, gdzie ktoś ma siedzieć;

  • szerokość blatu

aby klientom siedziało wygodnie, na każdego z nich powinno przypadać około 60 cm blatu na szerokość i 40 cm na głębokość. Oznacza to, że stół, przy którym goście mają siedzieć po obu stronach, powinien mieć przynajmniej 100 cm;

  • kształt stołu

stoły do restauracji okrągłe mogą zajmować więcej miejsca, pomieszczą jednak większą ilość ludzi na raz. To rozwiązanie nowoczesne, pozwalające biesiadującym na bliższy kontakt. Nie sprawdzi się jednak przy wielkich imprezach. Klasyczne stoły prostokątne mogą pomieścić znacznie więcej gości naraz. Jeśli chodzi o niewielkie puby i kawiarenki czy meble do drink baru, kształt uzależniony jest od dostępnego miejsca i gustu projektanta bądź właściciela. Na rynku dostępne są też małe, ergonomiczne stoły na jednej nodze. To dobre rozwiązanie dla stolików jedno- bądź dwuosobowych. Cztery nogi zabierałyby zbyt dużo miejsca;

  • materiał wykonania

różne materiały mają odmienną trwałość i design. Wstawiając klasyczne stoły drewniane do restauracji, możemy mieć pewność, że będą spełniały swoje funkcje, jednak nie każda przestrzeń po pierwsze pasuje do drewna, a po drugie – wyjątkowo małe kawiarenki czy bary mogą wymagać osobnych rozwiązań.

Stół drewniany a alternatywne rozwiązania – co wybrać?

Choć najpowszechniejsze są stoły drewniane do kawiarni lub restauracji mogą, dobrze dopasowane modele być wykonane także z innych materiałów. Jakie rodzaje możemy wyróżnić? Będą to:

  • stół drewniany– wykonany z drewna sosnowego, miękkiego, będzie bardziej podatny na zadrapania czy uszkodzenia niż dębowy, modrzewiowy czy jesionowy. Jednak stoły drewniane do baru, restauracji czy domowe mają to do siebie, że łatwo się je renowuje. Warto także zadbać o pomalowanie mebla substancją konserwującą raz na jakiś czas – dzięki temu będzie dłużej estetyczny i łatwiejszy w umyciu;
  • stół metalowy – częściej całościowo metalowe stoły są małe, ze względu na ciężar, jakie wykazałby wielki stół z tego materiału. Stół metalowy może mieć cienkie nogi, co znacznie ułatwia ergonomię korzystania z mebla. Jest także łatwy w czyszczeniu i konserwacji, a poza tym trwały i nadaje się do użytku zewnętrznego. Minusem jest niewielki wybór kolorów;
  • stół szklany – aby sprawdzał się w kawiarni czy barze, musi być wykonany z odpowiedniego rodzaju szkła, znacznie mniej podatnego na zbicie. Może być to na przykład szkło hartowane. Jego koszt jest niestety wysoki, sam blat też łatwo się brudzi, jest jednak łatwy w umyciu i trwały;
  • blaty z płytek ceramicznych – mogą mieć różnorodne, designerskie style, ale także być podatne na uderzenia i pęknięcia;
  • blaty laminowane – nie wymagają konserwacji, są ponadto odporne na wilgoć i wysokie temperatury, dzięki czemu mogą stanowić wyposażenie zewnętrznych ogrodów. Zaletą jest także szeroki wybór kolorów i wzorów. Wadą – niższa trwałość.

Stoły do barów, kawiarni i restauracji – co warto wiedzieć?

Na kawę, drinka czy jedzenie przychodzą zarówno single, pary, jak i całe grupy lub rodziny. Dlatego kiedy wybieramy stoły do restauracji wymiary poszczególnych egzemplarzy powinny także różnić się między sobą. Pozwólmy gościom zająć tyle miejsca, ile potrzebują. Zbyt duża wola przestrzeń przy stoliku przytłacza. Zasada różnorodności nie dotyczy jednak stylu pomieszczeń. Przykładowo, kupując meble do zewnętrznego baru piwnego, powinniśmy zdecydować się na jedną serię, ale dla urozmaicenia w środku restauracji zastosować nieco inny styl. Pamiętajmy też, że przy czynności jedzenie angażowane są wszystkie zmysły – zadbajmy zatem, by kolor mebla być przyjemny i nie kolidował z zastawą.

 
Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
4 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)