Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/szczypce-do-grilla-jakie-wybrac-ktore-beda-najlepsze/9844/ 2018-07-12 12:33:16.000000

Szczypce do grilla-jakie wybrać? Które będą najlepsze?

Lato w pełni, a nic nie relaksuje tak jak grillowanie w gronie rodziny czy też przyjaciół. Dania z rusztu to nie lada przysmaki, za którymi przepadają chyba wszyscy. Aby jednak je odpowiednio przygotować, potrzebujemy odpowiednich akcesoriów. Jakie szczypce wybrać?

Szczypce do grillowania – jakie najlepsze?

Szczypce to akcesoria, które są wręcz niezbędne podczas grillowania. Bez nich znacznie trudniej będzie nam odwracać kiełbaski, kawałki mięsa i warzywa czy też zdejmować je z rusztu i przenosić na talerze. Narzędzie to pozwala zachować bezpieczną odległość od rozgrzanego grilla, co zmniejsza ryzyko poparzeń. Co więcej, możemy je wykorzystywać przez cały rok w kuchni. Sprawdzają się bowiem doskonale do odwracania potraw smażonych na patelni.

To, na jakie szczypce się zdecydujemy, zależy tak naprawdę od naszych upodobań. Najważniejsze jest jednak to, aby były wygodne w użyciu. Dzięki temu nie będziemy mieć żadnych problemów z operowaniem nimi, nawet w warunkach dużego zadymienia.

Biorąc pod uwagę konstrukcję szczypiec, na rynku dostępne są ich dwa główne typy:

  • Pierwsze, swym wyglądem przypominają dużą pęsetę – zakończone są spiczastym końcem, który ułatwia chwytanie kiełbasek, kawałków mięsna oraz warzyw. Wybierając je, warto zdecydować się na model wyposażony w blokadę mechanizmu sprężynowego. Wówczas łatwiej je przechowywać.
  • Drugie, mają formę nożycową – najczęściej wykonane są ze stali, przy czym uchwyt zwykle pokryty jest tworzywem sztucznym, co gwarantuje pewny chwyt.

Podczas grillowania szczególnie dobrze sprawdzają się szczypce do grilla długie. Pozwolą nam one na bezproblemowe chwytanie kiełbasek, kawałków mięsa i warzyw, nawet jeśli żar płynący z grilla będzie naprawdę mocny. Minimalna długość szczypiec to 30 centymetrów. Zapewni to komfort ich używania, zarówno w domu, jak i podczas grilla.

Na jaki materiał warto się zdecydować?

Wybierając szczypce do grillowania warto zwrócić uwagę także na materiał, z którego zostały wykonane. Do najpopularniejszych rozwiązań należą szczypce do grilla ze stali nierdzewnej. Są wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz wysoką temperaturę. Ich atutem jest również to, iż nie przemycają do żywności metalicznego posmaku.

Wśród wad rozwiązań ze stali nierdzewnej wymienia się jednak to, iż dosyć szybko się nagrzewają. Warto zatem zadbać o to, aby rękojeść szczypiec była wykończona tworzywem sztucznym lub drewnem, co zapewni komfort chwytania w każdych warunkach.

Zwróćmy uwagę również na końcówkę szczypiec. Modele wyposażone w karbowaną bądź silikonową końcówkę lepiej chwytają żywność, co zmniejsza ryzyko jej przypadkowego wyślizgnięcia się w trakcie obracania czy też przenoszenia na talerz.

Ciekawe udogodnienia

Na rynku dostępne są również specjalne szczypce do grillowania ryb. Na tle innych modeli wyróżniają się większymi rozmiarami oraz podłużnym kształtem, dzięki czemu grillowanie ryb staje się o wiele prostsze.

Ciekawą propozycją są również elektroniczne szczypce do grilla z termometrem. Mają one zaprogramowaną temperaturę do różnych rodzajów mięs. Zwykle jest ich siedem – indyk, kurczak, cielęcina, wołowina, burger, baranina oraz wieprzowina.

W trakcie obracania produktu szczypce mierzą jego temperaturę wewnętrzną i pokazują dwa wyniki na wyświetlaczu LCD. Pierwszy to temperatura faktyczna, drugi zaś to temperatura pożądana określająca, kiedy dane mięso jest gotowe do spożycia.

Jest to niezwykle użyteczny gadżet dla wszystkich koneserów grillowanego mięsa. Szczypce z termometrem sprawiają, że nie musimy go nacinać, aby się w środku upiekło. Dzięki temu pozostaje ono kruche i soczyste.

Wybierając elektroniczne szczypce, zadbajmy o to, aby:

  • miały wbudowaną diodę LED, która ułatwi obracanie jedzenia po zmroku, miały wbudowaną diodę LED, która ułatwi obracanie jedzenia po zmroku,
  • ich wyświetlacz był duży i czytelny,
  • można je było myć w zmywarce.

Podsumowując, szczypce do grillowania muszą być przede wszystkim wygodne w użyciu. Aby operowanie nimi nie groziło poparzeniem, powinny mieć odpowiednią długość – minimum 30 centymetrów – oraz rękojeść wykonaną z drewna bądź pokrytą tworzywem sztucznym.

 

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni