Udostępnij
Skomentuj

Sznurek do pieczenia – jaki wybrać? Który jest najlepszy?

Przygotowując domowe wędliny, w tym również pieczoną szynkę albo karkówkę niezbędne stają się nici wędliniarskie. Jakie sznurek do pieczenia mięsa wybrać? Który jest najlepszy?

Świąteczne stoły uginają się pod ciężarem pasztetów, sałatek, pierników, serników i innych samodzielnie przygotowanych potraw. Jednym z nieodzownych elementów świątecznego menu jest domowa pieczeń, przygotowywana z szynki, karkówki albo kurczaka. Aby pieczyste prezentowało się elegancko i estetycznie, warto związać je sznurkiem do pieczenia, który nada mięsu kształtu i pozwoli nadziać je smakowitymi dodatkami. Kupując nici wędliniarskie, należy zwrócić uwagę na ich grubość oraz wytrzymałość. Jaki sznurek do pieczenia mięsa będzie najlepszy?

Jaki sznurek do pieczenia mięsa?

Mogłoby się wydawać, że przygotowywanie domowych wędlin to trudne i skomplikowane zajęcie i nie każdy sobie z nim poradzi. Mając do dyspozycji wszystkie potrzebne akcesoria, wyrób wędlin w domu okazuje się prostą i przyjemną czynnością. O przewadze domowych szynek, mielonych albo pieczystego nad wędlinami ze sklepu nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Świeże mięso zapeklowane lub zamarynowane z ulubionymi przyprawami, nadziane apetycznym farszem, stanowi najlepszy dodatek do obiadu albo na kanapkę.

Poza smakiem liczą się również walory estetyczne domowej szynki. Jak sprawić, aby miała ona odpowiedni kształt i prezentowała się jak prosto z zakładu masarskiego? Do tego celu używa się nici wędliniarskich. Można kupić je w kilku wariantach – różnią się między sobą grubością, wytrzymałością i kolorem. Różnice te zależne są od materiału, z jakiego wykonane są sznurki do wiązania mięsa. Do najpopularniejszych należą:

  • nici bawełniane – najczęściej stosowane ze względu na swoją wytrzymałość, produkowane są z najwyższej jakości przędz bawełnianych. Sznurki do pieczenia wykonane z bawełny nie zmieniają smaku mięsa. Dostępne są one w różnych kolorach – jednolitym, w tym naturalnym białym, a także jako akcesoria dwukolorowe, np. biało-czerwone czy biało-niebieskie. Najbezpieczniejszym wyborem są nici w kolorze białym, które nie zafarbują mięsa podczas peklowania
  • nici lniane – produkowane z przędz lnianych, sprzedawane w naturalnym jasnobrązowym kolorze, a także jako nici białe lub biało-czerwone. Sznurki lniane są jednymi z lepszych produktów, produkowane są w różnych grubościach (zazwyczaj od TEX 350 do 1600)

Warto wiedzieć

Nici wędliniarskie lniane w swoim naturalnym kolorze przypominają sznurki jutowe. Do pieczenia mięs należy wykorzystywać tylko i wyłącznie nici wędliniarskie, które posiadają odpowiednie certyfikaty. Sznurki jutowe nie powinny być używane w tym celu.

  • nici wiskozowe – wykonane z jedwabiu wiskozowego, produkowane są w różnych grubościach – od TEX 400 do 900. Nici wiskozowe charakteryzują się wysoką odpornością na wilgoć oraz wysoką wytrzymałością na zrywanie
  • galerunki – to nici bawełniane lub lniane, które wyróżniają się największą wytrzymałością, ze względu na to, iż produkowane są metodą podwójnego skrętu. Zwiększenie odporności na zrywanie nici odbywa się bez podnoszenia wartości TEX

Po co sznurek do pieczenia mięsa?

Sklepowe wędliny kuszą swoim wyglądem. Mają estetyczne i regularne kształty, które zachęcają do zakupu. Wędliny przygotowywane w domu również mogą prezentować się elegancko i profesjonalnie. Na kształt wędliny czy pieczeni wpływ ma sposób ich przygotowania. Jeśli mięso zostanie umiejętnie obowiązane nićmi wędliniarskimi, wówczas zachowa nadany mu kształt.

Sznurki do pieczenia mięsa służą nie tylko do nadawania odpowiedniego wyglądu pieczystemu, ale także pozwalają w łatwy sposób nadziać mięso różnymi dodatkami. Wieprzowa rolada z farszem z cebuli, pieczarek i papryki zachwyci wszystkich gości podczas rodzinnego obiadu. Jej przygotowanie nie byłoby możliwe bez użycia nici wędliniarskich – na cienkich płatach mięsa wystarczy rozprowadzić farsz, zawinąć roladę, związać ją sznurkiem i upiec. Tego typu mięso do obiadu będzie stanowiło najlepszą ozdobę stołu.

Sznurek do pieczenia mięsa – gdzie kupić?

Nici wędliniarskie dostępne są w różnych wariantach, dotyczy to również ich długości. Kupując sznurek do pieczenia mięsa, należy zwrócić uwagę nie tylko na jego grubość, wytrzymałość, kolor, ale także na oferowaną długość zwoju. Przygotowując domowe wędliny sporadycznie, warto wyposażyć się w sznurek o długości co najmniej 40 m. Przy częstszym korzystaniu z nici wędliniarskich najlepiej kupić od razu większy zwój. Niektórzy producenci nie podają długości sznurka, ale jego wagę. Przykładowo – bawełniane nici o grubości 2 mm i wadze 100 g będą miały długość około 80 m. Sznurki do pieczenia mięsa można kupić na internecie, w specjalistycznych sklepach oferujących akcesoria do wyrobu domowych wędlin. Duży wybór nici wędliniarskich posiadają także sklepy internetowe z artykułami gospodarstwa domowego.

Jak wiązać mięso sznurkiem do pieczenia?

Sztuka wiązania mięsa do pieczenia wcale nie jest trudna i można ją łatwo opanować. Na początku należy przełożyć sznurek wędliniarski pod mięsem i zawiązać na supeł, następnie rozwinąć nieco sznurka i utworzyć pętelkę skręconą na krzyż. Kolejnym krokiem będzie objęcie mięsa utworzoną pętelką i zaciśnięcie jej. Następnie należy wykonać kolejną pętelkę i ponownie obwiązać nią mięso, zostawiając 2-3 centymetrowe odległości pomiędzy kolejnymi pętelkami. Czynność należy powtórzyć na całej długości mięsa. Na koniec należy odwrócić mięso, przepasać je sznurkiem wzdłuż, przekładając go pod poziomymi sznurkami.

Domowe wędliny są smaczne, a do tego nie posiadają zbędnych konserwantów. Można je łatwo przygotować w zaciszu swojej własnej kuchni i nadać im odpowiedni wygląd, dzięki zastosowaniu funkcjonalnych sznurków do pieczenia mięsa.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
0 ocen
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)