Udostępnij
Skomentuj

Talerz deserowy – jak wybrać? Na co zwrócić uwagę kupując talerz deserowy?

Szklany, porcelanowy lub ceramiczny. Okrągły lub kwadratowy. Biały, w kolorze écru lub mięty. Talerz deserowy może mieć różne kształty, kolory i być wykonany z różnych materiałów. Jak wybrać odpowiedni talerz deserowy? Na co zwrócić uwagę?

Rodzaje talerzy

  • Talerz głęboki – używany do wszystkich rodzajów zup, stanowi nieodłączny element zastawy obiadowej. Bardzo często podaje się w nim również potrawy makaronowe.
  • Talerz płytki – tzw. duży talerz. Służy jako naczynie do serwowania drugiego dnia – ziemniaków, mięs, ryb. Stanowi jeden z najczęściej wykorzystywanych talerzy – zarówno podczas śniadania, obiadu, jak i kolacji. Ma wszechstronne zastosowanie.
  • Talerz deserowy – podaje się na nim przede wszystkim desery – w tym również ciasta i torty.
  • Wazę – czyli duże i pojemne naczynie przeznaczone do serwowania zup. Postawiona na stole podczas obiadu, uświetni posiłek.
  • Półmisek większy – podaje się na nim mięsa, ryby, a także ziemniaki, a podczas śniadania lub kolacji układa wędlinę.
  • Półmisek mniejszy – na nim również można serwować wędlinę lub mięso. Podczas przyjęć lub uroczystości podaje się na nim różnego rodzaju przekąski, w tym także sery.
  • Miskę, salaterkę – służy jako naczynie do surówek, sałatek i mizerii. Można na niej również poukładać owoce i postawić na stole, aby każdy z domowników miał do nich łatwy dostęp.
  • Sosjerkę – jak sama nazwa wskazuje – serwuje się w niej sosy, którymi można polać mięso, makaron albo ziemniaki podczas obiadu.

Talerz deserowy – do czego go używać?

Talerze deserowe zachwycają swoimi niecodziennymi kształtami i wzorami. Są to na tyle uniwersalne naczynia, że czasem warto dokupić do zastawy talerz w zupełnie innym wzornictwie, który ożywi tradycyjne zastawiony stół. Talerze deserowe mogą pełnić role dekoracyjne, choć stworzone zostały w zupełnie innym celu. Podaje się na nich ciasta, ciasteczka, a także – zgodnie z nazewnictwem – desery. W większości domów wykorzystuje się je również jako talerze do serwowania śniadania albo kolacji.

Na co zwrócić uwagę wybierając talerz deserowy?

Wybierając zarówno talerz deserowy, jak i pozostałe elementy zastawy stołowej, należy kierować się własnym gustem, upodobaniami i stylem, w jakim urządzona jest jadalnia. To ostatnie kryterium tak naprawdę odgrywa najmniejszą rolę. Niestandardowe połączenia i kontrasty są dziś w modzie, więc zastawa może swoim designem nie nawiązywać do wyglądu jadalni czy też kuchni. Coraz więcej osób decyduje się na zakup talerzy osobno, a nie w zestawie, tworząc ciekawe kompozycje i zestawiając ze sobą najróżniejsze wzory i kształty naczyń.

Wybierając talerz deserowy, warto zwrócić uwagę na takie elementy jak:

  • Kształt talerza

Biorąc pod uwagę kształt naczynia można wyróżnić talerze deserowe kwadratowe oraz talerze deserowe okrągłe. Te pierwsze są bardziej tradycyjne, jednak w ostatnim czasie to talerze kwadratowe są częściej wybierane. Ich stylowy design sprawia, że chętnie wykorzystywane są również jako element dekoracyjny w salonie albo pokoju.

  • Materiał, z jakiego talerz został wykonany

Wygląd i funkcjonalność talerzy deserowych to ich bardzo ważne cechy, jednak to materiał, z jakiego zostały wykonane, decyduje o ich żywotności. Im lepszej jakości materiał, tym dłużej będzie można używać talerz bez obawy, że ulubiona zastawa za niedługo nie będzie już taka piękna albo zacznie się niszczyć i wyszczerbiać.

Ze względu na materiał, z jakiego został talerz wykonany, wyróżnia się:

  • talerz deserowy szklany – występuje w wersji kolorowej lub przeźroczystej. Tego rodzaju talerze wykonane są najczęściej ze szkła hartowanego i bezołowiowego. Stanowią jedne z najbardziej uniwersalnych naczyń, pasujących do każdego wnętrza. Uchodzą za bardzo solidne.
  • talerz deserowy porcelana – rodzaj talerza ceramicznego, który może być zrobiony z porcelany europejskiej – twardej lub chińskiej – określanej mianem miękkiej. Niezależnie od rodzaju zastosowanej porcelany, talerze z tego materiału uznawane są za naczynia dobrej jakości, ale bardzo delikatne. Wyróżniają się eleganckim designem, często posiadają falowane boki. Ozdabiane są w całości lub tylko w części – na obrzeżach;
  • talerz deserowy ceramiczny – wykonany może być z opisanej powyżej porcelany, fajansu, porcelitu lub kamionki. Talerze z fajansu są bardzo delikatne i posiadają szarą barwę, dlatego pokrywa się je kolorowym szkliwem. Naczynia zrobione z porcelitu są tanie, ale bardziej wytrzymałe niż te z porcelany albo fajansu. Z kolei talerze z kamionki charakteryzują się największą solidnością i wytrzymałością – są grube i ciężkie, a ze względu na to, że dobrze zatrzymują ciepło, coraz częściej podaje się na nich gorące dania.
  • Kolor i wzór talerza

Podstawowym kryterium podczas zakupu talerza deserowego jest jego wygląd – a że naczynia te dostępne są w rozmaitych kolorach i wzorach, wybór może być naprawdę trudny. Urocze talerze deserowe w róże albo w staropolskie rysunki, zachwycają wyglądem. Nie mniejszą popularnością cieszą się również tradycyjne jednokolorowe naczynia. Talerz deserowy biały i talerz deserowy écru to symbole dobrego gustu, elegancji, klasyki i subtelności. Ciekawą propozycją jest również talerz deserowy miętowy z tłoczonymi wzorami na obrzeżach naczynia. Jak widać, wybór w tym elemencie jest szeroki i decyzja o zakupie danego wzoru talerza uzależniona jest tylko i wyłącznie od własnego gustu.

Talerz deserowy ma uniwersalne zastosowanie i bardzo często wykorzystywany jest do serwowania śniadań i kolacji. Kupując zastawę stołową, warto kierować się jakością materiału, z jakiego jest wykonana. Jeśli chodzi o wygląd – możliwości są tutaj nieograniczone, ponieważ talerze deserowe dostępne są w różnych wzorach i kolorach, można więc tworzyć własne kompozycje zestawów.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)