Udostępnij
Skomentuj

Tarka do cytrusów-jaką wybrać? Która będzie najlepsza?

Skórka z cytryn lub pomarańczy to niezwykle aromatyczny dodatek do potraw i deserów. Bywa użytkowana w formie kandyzowanej, ale o wiele lepszy aromat znajdziemy w skórce świeżo utartej. Właśnie z tego względu warto zainteresować się niewielkim gadżetem kuchennym, jakim jest skrobak do cytrusów.

Tarka do cytrusów – do czego może się przydać?

Tarka do skórki cytrusowej to narzędzie o oczywistym przeznaczeniu, ale ważniejszą kwestią pozostaje pytanie o to, czy faktycznie znajdziemy dla tego narzędzia zastosowanie w kuchni. Gdy nie posiada się odpowiedniej tarki do cytrusów, po prostu nie korzysta się z ich skórki, a przecież to tak aromatyczny dodatek, który można wykorzystać na wiele sposobów:

  • Utartą skórkę z cytrusów można wysuszyć i przechowywać – trudno byłoby przyrządzić ją bez odpowiedniego skrobaka do cytrusów.
  • Utartą skórką cytrusową można dosmaczać lody, ciasta, a nawet jogurt. Skórka cytrusowa jest szalenie aromatyczna, nieco cierpka i bogata w witaminy. Jeśli porządnie ją wyszorujemy, nie będzie zawierała zanieczyszczeń i pestycydów.
  • Odpowiednim skrobakiem do cytrusów można ucierać długie, dekoracyjne wiórki, które posłużą do tworzenia jadalnych dekoracji potraw. Dekoracje tego typu są wykorzystywane przez szefów kuchni nie bez powodu – nie tylko dodają potrawom elegancji, ale też znakomicie smakują.

Czy warto kupić skrobak do cytrusów?

Akcesoria do ucierania cytrusowej skórki nie należą do przesadnie kosztownych gadżetów kuchennych. Klasyczną tarkę o wystarczająco ostrym ostrzu kupimy nawet za kilkanaście złotych. Specjalne skrobaki do ścierania cieniutkich paseczków skórki cytrusowej także nie kosztują dużo więcej.

Zdecydowanie warto sięgnąć po skrobak do cytrusów z wielu względów:

  • To nieduży, poręczny gadżet kuchenny, który może się przydać.
  • Nie trzeba kupować skórki kandyzowanej lub suszonej, bo można przygotować je samodzielnie.
  • Przy przyrządzaniu deserów nie trzeba aromatyzować ich sztucznymi olejkami cytrusowymi, gdyż będzie można dodać do potrawy świeżo utartą skórkę.

Jakie są rodzaje skrobaków do cytrusowej skórki?

Oferta tarek i skrobaków do cytrusów nie jest przesadnie duża, ale i tak możemy wybierać spośród wielu różnych akcesoriów od różnych producentów. Gadżety tego typu można podzielić na dwa typy:

  • Tarki do cytrusów – przypominają klasyczne, małe tarki kuchenne, ale mają nieco ostrzejszą powierzchnię. Służą do ucierania skórki cytrusowej na drobne fragmenty, które świetnie nadają się na przykład do sernika lub do lodów.
  • Skrobaczki do cytrusów – to urządzenia, przy pomocy których można ścierać ze skórki cytrusowej cienkie wiórki różnorodnej długości. To świetne rozwiązanie, by utrzeć dekoracyjne paseczki skórki cytrusowej, które można dodać do ciasta lub zastosować w charakterze dekoracji potraw.

Jaką skrobaczkę do skórek cytrusów wybrać?

Oferta akcesoriów tego typu jest szeroka i zróżnicowana. By dokonać dobrego wyboru, warto zwrócić uwagę na kilka poniższych kwestii:

  • Rodzaj skrobaczki – do wyboru mamy, wspomniane już, tarki do cytrusów i skrobaczki (zester do cytrusów). Tak naprawdę warto mieć oba rozwiązania. Tarka przyda się także do ucierania innych produktów spożywczych, a skrobaczka nie jest droga i nie zajmuje wiele miejsca.
  • Cena – ceny akcesoriów tego typu nie są wygórowane, ale i tak nie warto przepłacać. Dobrym pomysłem jest porównanie cen podobnych urządzeń różnych producentów i wybór najkorzystniejszej opcji.
  • Materiał oraz jakość wykonania – tarka i skrobaczka powinny być nie tylko ostre, ale też wytrzymałe na nacisk. Najlepiej wybierać akcesoria tego typu, które wykonano z metalu, a jeśli ich uchwyty są z tworzywa, to powinno być to tworzywo grube i wytrzymałe.

Tarka i skrobak do cytrusów to przydatne gadżety kuchenne, których zakup warto rozważyć, jeśli cenimy dopracowane potrawy i od czasu do czasu zdarza nam się użytkować skórkę cytrusową w kuchni.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)