Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/tarka-jak-wybrac-jaka-najlepsza/7559/ 2017-02-28 10:32:51.000000

Tarka - jak wybrać? Jaka najlepsza?

Jednym z nieodzownych elementów uposażenia kuchennego jest tarka. Dzięki niej możemy przygotować wiele produktów wchodzących w skład dania głównego bądź różnego rodzaju dodatków. Na co zwrócić uwagę podczas jej kupna?

Wydawać by się mogło, ze wybór tarki nie powinien sprawić żadnych problemów. Jak się jednak okazuje, na rynku obecnych jest wiele rodzajów tego prostego narzędzia. Warto więc pokrótce opisać każdy z nich i zdecydować, do jakich zadań okażą się one przydatne.

  • Tarka do warzyw – zdecydowanie najpopularniejszy model omawianego produktu. Występuje w formie jedno, dwu, trzy oraz czterostronnej. Najbardziej uniwersalna okaże się oczywiście tarka do warzyw 4-stronna. Posiada ona bowiem cztery rodzaje ostrzy, które dostosowane są konkretnego rodzaju warzyw. Znajdziemy w niej więc małe ostrza, które posłużą nam do cięcia warzyw na cienkie paseczki, duże ostrza tnące na grubsze paski, tak zwane ząbki, dzięki którym zetrzemy twarde warzywa bardzo drobno (idealnie nadają się na przykład podczas przygotowywania placków ziemniaczanych) oraz szatkownik, za pomocą którego warzywo potniemy w plasterki. Na rynku znajduje się również tarka do warzyw z pojemnikiem. Dzięki zintegrowanej budowie, starte warzywa od razu lądują w pojemniku, dlatego nie musimy podstawiać pod nią miski bądź innego naczynia. Co więcej, tego typu tarki zazwyczaj posiadają również wymiennie nakładki z ostrzami. Jest to więc rozwiązanie bardzo wygodne i czyste. Przed zakupem zwróćmy jednak uwagę, czy nakładka z ostrzami jest połączona z pojemnikiem w sposób stabilny. Tanie tarki do warzyw są bowiem często tak źle zrobione, że część robocze ześlizguje się z pojemnika, co zdecydowanie utrudnia pracę. Jaka tarka do warzyw będzie najlepsza? Warto decydować się na produkty uniwersalne, które posłużą nam do pracy z wieloma warzywami. Zalecany jest więc zakup produktów kilkustronnych bądź ze specjalnym pojemnikiem i wymiennymi nakładkami.
  • Tarka do sera – posiada drobne ząbki, dzięki którym możemy zetrzeć ser, by wykorzystać go chociażby do spaghetti bądź do zapiekanki. Występuje w wielu formach. W sklepach zakupić możemy tradycyjną tarkę prostą, wyróżniającą się nieregularnym kształtem bądź obudowaną i wyposażoną w pokrętło. Tarka tego typu zostaje najpierw przymocowana do podłoża przy użyciu specjalnego ściągacza. Następnie należy wrzucić ser do pojemnika i kręcić pokrętłem. Dzięki temu ser zostanie starty bardzo szybko i przy użyciu mniejszej siły, niż w przypadku tarki ręcznej. Tarką do sera zetrzeć możemy również czekoladę, imbir i skórki cytrusów.
  • Tarka do czosnku – ząbki tarki zazwyczaj są obudowane tworzywem sztucznym. Nad nimi znajduje się natomiast specjalny, ruchomy pojemnik, do którego wrzucamy ząbki czosnku. Jego starcie odbywa się poprzez ruchy wspomnianym pojemnikiem. Jest to zdecydowanie wygodniejsze rozwiązanie niż tarka płaska, gdyż zapewnia dokładnie starcie całego czosnku bez obawy o uszkodzenie palców. Narzędziem tego typu zetrzemy również imbir i orzechy.
  • Tarka do ziemniaków – może być ręczna, płaska bądź występować w formie narzędzia ze specjalną obudową i uchwytem lub dodatkową rączką, która zdecydowanie ułatwia całą pracę. W każdym jednak przypadku ząbki tarki są bardzo drobne, dzięki czemu możemy dokładnie zetrzeć ziemniaki. Oczywiście zakupić możemy również tarkę z szatkownikiem, by pokroić ziemniaki na talarki.
  • Tarka do cytrusów – jest to niewielkich rozmiarów narzędzie, które służy przede wszystkim do tarcia skórek z owoców. Charakteryzuje się niewielkimi, drobnymi oczkami. Może posłużyć także do tarcia gałki muszkatołowej czy imbiru.

Podczas zakupu tarki warto zwrócić uwagę na to, z jakich materiałów została przygotowana. Poza często wykorzystywanymi obudowami, które produkowane są zazwyczaj z tworzyw sztucznych, znaczenie ma też cześć robocza. Zdecydowanie najczęściej wybierana jest tarka ze stali nierdzewnej.

Jest ona nie tylko wytrzymała i odporna na uszkodzenia natury mechanicznej, ale również na wpływ wody, która w przypadku tarki słabej jakości może doprowadzić do powstania rdzy. W produkcji tarek z pojemnikiem często używany jest również silikon, a elementy robocze są wzmacniane włóknem szklanym.

Na rynku znajdują się także tarki elektryczne, które skracają cały czas potrzebny do starcia poszczególnych warzyw. Tego typu produkty stanowią częstą odpowiedź na pytanie, jaka tarka do placków ziemniaczanych. Jak wiadomo, ręczne starcie wystarczającej liczy ziemniaków jest zadaniem bardzo czasochłonnym i niezwykle męczącym. Co więcej, podczas tarcia nietrudno o skaleczenie czy starcie skóry.

Wszystko to sprawia, że tarki elektryczne są bardzo przydatne, zwłaszcza że ich cena nie jest specjalnie wygórowana – dobrej jakości tarkę elektryczną zakupimy bowiem za mniej więcej 100 złotych.

Tarka – jaka firma?

Choć oferta tarek jest dość szeroka, szczególnie polecana jest tarka Fiskars, która występuje w wielu urozmaiconych odmianach. Produkty tej firmy cenione są przede wszystkim ze względu na przyjemny dla oka design i solidne wykończenie.

Warta uwagi jest także tarka do warzyw Zelmer. Umożliwia ona bowiem starcie wszystkich rodzajów warzyw. Często chwalone są także produkty firmy Koziol.

Tarka do warzyw – cena

Najprostsze, pojedyncze tarki kosztują zazwyczaj około pięciu złotych. Koszt zakupu czterostronnej tarki do warzyw ze stali nierdzewnej wynosi natomiast około 20-25 złotych. Za produkty o niespotykanym kształcie bądź wyposażone w uchwyty i raczki zapłacimy od 30 do nawet 160 złotych.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni