Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/ubijak-do-piany-jaki-wybrac-ktora-trzepaczka-bedzie-najlepsza/9990/ 2018-07-20 10:18:32.000000

Ubijak do piany–jaki wybrać? Która trzepaczka będzie najlepsza?

Trzepaczka, bądź jak kto woli ubijak do piany czy też rózga, to sprzęt przydatny w każdej kuchni, nie tylko jeśli jesteśmy miłośnikami wypieków. Jak jednak wybrać to narzędzie, aby działało bez zarzutu?

Jaki ubijak do piany wybrać?

Ubijaki, chociaż zwykle kojarzone z ubijaniem piany, są uniwersalnymi przyborami kuchennymi, które mogą nam posłużyć do wielu czynności – idealnie wymieszają ciasto czy też pozwolą na szybkie przygotowanie sosów i dipów do potraw. 

Wśród najpopularniejszych rozwiązań wymienić należy: 

  • ręczny ubijak do piany – sprawdzi się szczególnie dobrze w sytuacji, gdy nie mamy dostępu do źródeł zasilania lub z jakichś względów nie możemy z nich skorzystać. Wówczas pozostaje nam siła naszych rąk, odrobina cierpliwości i dobrej jakości ręczna trzepaczka, aby ubić pianę lub dokładnie wymieszać składniki na ciasto, 
  • elektryczny ubijak do piany – pozwala w błyskawiczny sposób ubić pianę. Można go również z powodzeniem używać do mieszania potraw. Jego użycie usprawnia i przyspiesza przygotowanie piany. Nic więc dziwnego, że sięga po niego wiele osób, w tym zwłaszcza wielbiciele pieczenia ciast. Wówczas jest on w użytku praktycznie codziennie.

To, na jaki model się zdecydujemy, zależy od wielu czynników. Uwzględnić musimy przede wszystkim nasze preferencje. Ubijanie piany urządzeniem elektrycznym jest oczywiście bardziej wygodne, jednak nie brakuje przeciwników tej metody twierdzących, że lepsze walory smakowe uzyskujemy, ubijając pianę ręcznie.

Gdy zaś liczy się szybkość przygotowania piany, wówczas warto postawić na model elektryczny. Pozwala on na błyskawiczne ubicie piany, co ma znaczenie, gdy potrzebujemy jej sporej ilości. Wówczas użycie ręcznej trzepaczki zajęłoby zdecydowanie więcej czasu. 

Wiele zależy również o tego, jakim budżetem dysponujemy. Ręczne ubijaki to tanie akcesoria, które kupimy już od kilkunastu złotych. Dobrej jakości trzepaczka elektryczna to większy wydatek – oscylujący wokół kilkudziesięciu złotych.

Jaki ręczny ubijak do piany wybrać?

Jeżeli jesteśmy zwolennikami ręcznego ubijania piany bądź wiemy, iż elektryczny ubijak będzie wykorzystywany na tyle rzadko, iż jego zakup jest nieopłacalny, idealnym rozwiązaniem do naszej kuchni będzie trzepaczka ręczna. Jak ją jednak wybrać, aby służyła nam przez lata?

Na sam początek zwróćmy uwagę na jej konstrukcję. Zazwyczaj są to druciki uformowane w określony sposób, wykonane ze stali nierdzewnej bądź tworzywa sztucznego. Wśród polecanych modeli na wyróżnienie zasługuje:

  • trzepaczka klasyczna – jej końcówka wyglądem przypomina gruszkę lub tradycyjną żarówkę. Jest pusta w środku, jednak na rynku dostępne są również modele, wewnątrz których znajduje się kulka, dzięki której zwiększa się wydajność i efektywność ubijaka, a przygotowanie piany zajmuje kilka chwil,
  • trzepaczka spiralna – jej cechą charakterystyczną jest końcówka w kształcie spirali, która bardzo dobrze radzi sobie z ubijaniem piany. Konstrukcja trzepaczki spiralnej sprawia, że nadaje się ona również do mieszania płynnych składników. Za jej pomocą przygotujemy aksamitny sos bez grudek czy też kilkuskładnikowy dip o kremowej konsystencji,
  • trzepaczka sprężynowa – jej końcówka przypomina sprężynę. Za jej pomocą szybko i sprawnie ubijemy pianę, zwłaszcza jeżeli do dyspozycji mamy niewielkie naczynie lub jedynie szklankę.

Na rynku dostępne są również ubijaki w kształcie wiatraka. Są one przeznaczone między innymi do rozrabiania całych jaj oraz przygotowywania omletów czy też panierek. Doskonale nadają się również do mieszania mąki z różnymi płynami, dzięki czemu powstałe w ten sposób sosy nie mają grudek.

Jeszcze innym rozwiązaniem jest trzepaczka, której druciki zakończone są kulkami. Dzięki nim mieszane płyny nie osadzają się na ściankach i dnie naczynia i mają lekką, puszystą konsystencję. Jest to zatem model wręcz idealny do przygotowywania aksamitnych sosów i kremów.

Wybierając ręczną trzepaczkę, warto również zwrócić uwagę na materiał, z którego została wykonana. Wśród polecanych modeli wymienia się:

  • trzepaczki ze stali nierdzewnej – to niezwykle popularne rozwiązania. Są wytrzymałe, trwałe i odporne na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, szkodliwe działanie rdzy oraz niskie i wysokie temperatury. Dzięki tym cechom możemy być pewni, iż są to akcesoria, które będą nam służyć przez wiele lat. 

Co więcej, są neutralne w smaku i nie wchodzą w żadne reakcje z jedzeniem, dzięki czemu nie musimy się obawiać, iż zepsują smak naszych potraw. Na uwagę zasługuje również to, iż nie tracą blasku, przez co przez cały okres użytkowania zachowują ładny wygląd. Są także łatwe w czyszczeniu.

Musimy jednak uważać, aby nie pozostawić trzepaczki ze stali nierdzewnej w gorącym naczyniu. Materiał ten dosyć szybko się bowiem nagrzewa, co zwiększa ryzyko bolesnego poparzenia się.

  • trzepaczki silikonowe – to kolejne rozwiązanie, które cieszy się uznaniem klientów. Podobnie jak trzepaczki ze stali nierdzewnej, modele silikonowe są neutralne w smaku. Cechuje je wysoka wytrzymałość, trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne.

Są łatwe w czyszczeniu, a przy tym nie rysują innych powierzchni. Możemy ich zatem używać w dowolnym naczyniu. Atutem trzepaczek silikonowych jest także niska cena. Wybierając trzepaczkę silikonową, zadbajmy o to, aby była ona wykonana z silikonu żaroodpornego. Wówczas nie straszne jej będą wysokie temperatury.

  • trzepaczki nylonowe – odznaczają się tymi samymi właściwościami co trzepaczki wykonane z silikonu, warto jednak nadmienić, iż takie rozwiązania są dostępne na rynku,
  • trzepaczki drewniane – materiał ten zarezerwowany jest głównie dla trzepaczek w kształcie wiatraka. Jest wytrzymały i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Musimy jednak uważać na wilgoć, która stopniowo niszczy drewno. Po każdym umyciu ubijaka należy go zatem dokładnie wytrzeć do sucha. 

Dobrej jakości ręczna trzepaczka do piany powinna mieć ergonomiczną, antypoślizgową rękojeść, dzięki czemu będzie pewnie leżeć w dłoni. Warto również zadbać o to, aby wyposażona była w praktyczne oczko do zawieszania. Zanim kupimy produkt, upewnijmy się także, czy można go myć w zmywarce.

Elektryczny ubijak – który wybrać?

Jeżeli zależy nam na szybkim i efektywnym ubijaniu piany czy też mieszaniu różnorodnych płynów, powinniśmy sięgnąć po trzepaczkę elektryczną. Dzięki niej przygotowanie potraw stanie się o wiele łatwiejsze.

Ponadto elektryczna trzepacza do białek to urządzenie wielofunkcyjne, które może posłużyć do:

  • przygotowywania sosów i płynnych ciast,
  • ubijania białek jaj i gęstych zawiesin,
  • rozbijania mąki i śmietany w zupach,
  • wyrabiania mas cukierniczych.

 Wybierając elektryczny ubijak, zwróćmy uwagę na sposób jego zasilania. Część dostępnych na rynku modeli pracuje bowiem za pomocą baterii, część zaś wymaga podłączenia do gniazdka elektrycznego. To, na jaką opcję się zdecydujemy, zależy przede wszystkim od naszych potrzeb.

Jeśli zależy nam na wydajnym i efektywnym sprzęcie, wybierzmy ubijak, który można podłączyć do gniazdka elektrycznego. Charakteryzuje się on bowiem zdecydowanie większą mocą w porównaniu z wariantem bateryjnym. Przykładem takiego sprzętu jest ubijak do piany Braun.

Gdy zaś nie potrzebujemy dużej mocy i liczy się dla nas przede wszystkim mobilność sprzętu, możemy wybrać trzepaczkę na baterie. Pamiętajmy jednak, że jej efektywność może być ograniczona.

Podsumowując, oferta rynkowa ubijaków do piany jest niezwykle zróżnicowana. Wybierać możemy spośród modeli ręcznych i zasilanych elektrycznie. Chociaż każda trzepaczka nadaje się do ubijania piany, warto zwrócić uwagę na to, aby jej konstrukcja była maksymalnie dostosowana do naszych potrzeb.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni