Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/wozki-kelnerskie-drewniane-ze-stali-nierdzewnej-jakie-wybrac-na-co-zwrocic-uwage/9316/ 2018-06-04 12:59:31.000000

Wózki kelnerskie drewniane, ze stali nierdzewnej-jakie wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Ciężka praca w gastronomii wymaga odpowiedniego, niezawodnego sprzętu. Jak wybrać wózek kelnerski aby sprawdził się w każdej sytuacji? Z jakich materiałów powinien być wykonany profesjonalny sprzęt kelnerski aby wytrzymał trudy pracy i jednocześnie podnosił poziom komfortu obsługi w małej i dużej gastronomii?

Obsługa klientów w gastronomii to ciężka praca, zastosowanie specjalnych wózków kelnerskich podnosi wydajność dostarczania zamówionych dań. Oprócz tego minimalizuje ryzyko związane z wypadkami podczas przenoszenia zawartości i sprawia, że praca jest zwyczajnie lżejsza i wygodniejsza. Wybierając wózek kelnerski warto oprócz wyglądu i designu zwrócić uwagą na parametry robocze tak aby odpowiadały specyfice zadań, do których ma być przeznaczony. Istotnym czynnikiem jest również design – wózek może nawiązywać wyglądem do wystroju wnętrza w którym będzie użytkowany lub mieć neutralny, nie rzucający się w oczy wygląd.

Wózek kelnerski - budowa

Budowa wózków kelnerskich to stosunkowo prosta konstrukcja. Producenci dążą do uzyskania odpowiednich parametrów jakościowych swoich wyrobów, takich jak: odpowiednia nośność, wytrzymałość na uszkodzenia, odporność na zabrudzenia, odporność na zalanie, odporność na chemiczne środki czystości, właściwe wyważenie i trakcja. W tym celu do produkcji tego rodzaju sprzętu wykorzystuje się wysokiej jakości materiały i komponenty. Oprócz odpowiedniej jakości drewna i stali nierdzewnej niezwykle ważne są także właściwie dobrana wielkość i proporcje:

  • wymiary – powinny umożliwiać swobodne poruszanie się po wnętrzach, w których będziemy wykorzystywać wózek
  • przestrzeń robocza – w zależności od zastosowania możemy potrzebować więcej lub mniej półek do przewożenia zawartości
  • koła – odpowiedniej jakości koła zagwarantują komfort podczas jazdy po różnego rodzaju nawierzchni i nie będą jej brudzić czy niszczyć, warto wybrać wózek kelnerski na kółkach z hamulcem
  • wyposażenie – wózek może byc wyposażoneu w szereg różnego rodzaju akcesoriów takich jak: uchwyty, pojemniki, szufladki.

Wózki kelnerskie drewniane

Design drewnianych wózków kelnerskich świetnie koresponduje z klasycznymi wnętrzami wykończonymi przy użyciu drewna. Do wykonania konstrukcji wózka używa się wysokiej jakości drewna litego np. buczyny. W niektórych modelach półki wykonane są z płyty mdf w okleinie nawiązującej do estetyki konstrukcji. W celu podniesienia wytrzymałości na wilgoć i zalanie, całość jest najczęściej impregnowana i lakierowana. Wózki drewniane wyglądają elegancko i prestiżowo. Budowane są w różnych rozmiarach i wersjach, do popularniejszych należą wózki kelnerskie 2-półkowe i 3-półkowe. Dostępne są modele z blatami okrągłymi i standardowe prostokątne. Efektowne i funkcjonalne drewniane wózki kelnerskie na pewno zrobią wrażenie na klientach i ozdobią wnętrze, będą jednak wymagać zabiegów pielęgnacyjnych podobnych do tych w przypadku tradycyjnych mebli drewnianych.

Wózki kelnerski ze stali nierdzewnej

Stal nierdzewna bardzo dobrze sprawdza się w różnego rodzaju zastosowaniach, w tym w gastronomii. Elegancki wygląd gładkiej i szczotkowanej stali nierdzewnej dobrze wygląda jako element ozdobny w każdym pomieszczeniu. Dodatkową zaletą stali nierdzewnej  jest odpornośc na korozje i zabrudzenia. Jest łatwa do utrzymania w czystości i nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Wysoka wytrzymałość pozwala z powodzeniem wykorzystywać stal nierdzewną do wykonania konstrukcji intensywnie użytkowanych akcesoriów, takich jak wózki kelnerskie. Dostępne są różne warianty wyposażenia wózków i rozmiary. Każdy może znaleźć model odpowiedni do swoich potrzeb. Producenci w standardzie oferują 2-półkowe jak i 3-półkowe wózki kelnerskie. Wózki mogą być wyposażone w uchwyty i pojemniki ułatwiające transport zawartości.

Wózki kelnerskie do flambirowania

Wózki tego typu wyposażone są w zabudowe umożliwiającą przygotowanie posiłku przy kliencie. Jest to idealne rozwiązanie dla hoteli, taki serwis zrobi wrażenie na klientach. Konstrukcja wózka może być wykonana z drewna lub stali nierdzewnej. Charakterystycznymi elementami zabudowy są:

  • szafka na butlę gazową
  • kuchenka gazowa
  • szuflada na sztućce
  • uchwyt na butelki
  • składana boczna półka.

Dodajmy, że flambirowanie to podawanie potrawy w płonącym alkoholu. Do uzyskania efektu „płonącego półmiska” konieczny jest wysokoprocentowy trunek. Tak efektowna oprawa podania posiłku wymaga odpowiednio przygotowanego wózka. Dostępne są wersje w różnych wielkościach, mogą być wyposażone w jedno- lub dwu-palnikowe kuchenki gazowe. Wózki różnią się między sobą designem, materiałem budowy i sposobem organizacji i zabudowy przestrzeni.

Wózek kelnerski to sprzęt do zadań typu haevy duty. Decydując się na zakup wybierz jakość, która sprosta trudom codziennego użytkowania i umożliwi usprawnienie i poprawę komfortu pracy.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni