https://www.budujesz.pl/wiadomosc/zlew-gospodarczy-jak-wybrac-jaki-najlepszy/6890/ 2018-03-29 18:11:56.000000

Zlew gospodarczy - jak wybrać? Jaki najlepszy?

Zlew gospodarczy może, choć nie musi, różnić od od zlewozmywaków kuchennych: zwykle jest od nich głębszy, co ma ułatwiać choćby wykonanie ręcznej przepierki lub opłukanie kwiatków doniczkowych. Jednak poza głębokością są też inne aspekty, które należy uwzględnić przy wyborze.

Materiały

Wybór materiału jest dość problematyczny, bo różnice pomiędzy poszczególnymi wariantami nie zawsze są oczywiste, a ze względu na funkcjonalność zlewu trzeba dobrze przemyśleć własne potrzeby. Nie używa się jako gospodarczych zlewów kamiennych, bo są bardzo drogie i często ich nowoczesny projekt nie pozwala na wygodne używanie do nietypowych zadań. Wybór jest więc węższy, ale nadal niemały.

  • Zlew gospodarczy metalowy, stalowy, zwany też chromoniklowym od domieszek dwóch metali, odpowiadających za „nierdzewność” stopu. Jest stosunkowo lekki, trwały, na tyle elastyczny, aby się łatwo nie odkształcać, a ponieważ nie jest malowany, nie ma ryzyka odbicia emalii, choć samą stal można zarysować. Nie bez znaczenia jest fakt, że dość tanie zlewy gospodarcze ze stali są odporne i na wysoką temperaturę, i na działanie kwasów oraz zasad.
  • Zlew gospodarczy emaliowany, coraz rzadziej spotykany i o tyle niepraktyczny, o ile dość łatwo odbić emalię. Z czasem powłoka wykończeniowa się ściera i powstają rysy, ale ponieważ emalia jest niewrażliwa na większość substancji chemicznych i wysoką temperaturę, od ceny zależy, czy w pomieszczeniu gospodarczy taki zlew się sprawdzi
  • Zlew gospodarczy ceramiczny, którego jedyną wadą jest wysoka cena, jest zupełnie niewrażliwy chemicznie, odporny na bardzo wysokie temperatury i na tyle twardy, że o przypadkowym porysowaniu raczej nie ma mowy.

Rzadko używa się gospodarczych zlewów kompozytowych (z mieszaniny żywic i pyłu mineralnego), ponieważ te są często wrażliwe albo na kwasy, albo na zasady (w zależności od dominującego materiału i jego właściwości), a także tworzyw sztucznych, ponieważ te są wrażliwe na wysokie temperatury, choć tutaj wariantów jest kilka:

  • zlew gospodarczy z tekalonu: wytrzyma do 250 stopni;
  • zlew gospodarczy z poliwęglanu (makrolonu): najmniej odporny termicznie, wytrzymuje tylko 150 stopni;
  • zlew gospodarczy z silduranu: niewiele mniej wytrzymały od tekalonu (230°C).

Tworzywowe misy wystarczają, jeśli chodzi o zlew gospodarczy do pralni, choć oczywiście wtedy trzeba jeszcze rozważyć idealny kształt. Poza tym raczej są mało praktyczne, tym bardziej że mogą być wrażliwe na niektóre silniejsze rozpuszczalniki.

Wielkość zlewu gospodarczego

Zlew gospodarczy mały być nie może – oczywiście, jeśli z góry wiadomo, że będzie służył najwyżej do umycia rąk, to można zdecydować się na zlew gospodarczy jednokomorowy, ale jeśli tylko wielkość pomieszczenia na to pozwala, warto zdecydować się na zlew gospodarczy jednokomorowy z ociekaczem albo zlew dwukomorowy. Ważna jest także głębokość – poniżej 22 cm będzie zapewne zbyt mała, natomiast najgłębsze seryjnie produkowane zlewy gospodarcze mają nawet powyżej 35 cm głębokości. Jeśli chodzi o pozostałe wymiary zlewu gospodarczego, to powinny być dopasowane do szafki lub przestrzeni ściany, gdzie zlew będzie zainstalowany – nie ma ogólnych wskazówek, bo wszystko zależy od planowanego wykorzystania zlewu.

Z kształtów dominują zdecydowanie zlewy prostokątne i kwadratowe, czyli najbardziej typowe. Okrągłe są estetyczne, ale często okazują się niepraktyczne, a bardziej fantazyjne kształty w pomieszczeniach gospodarczych raczej nie są stosowane, bo to raz, że produkty droższe, a dwa, że wymagające specjalnie dopasowanych szafek, a niekoniecznie przy tym bardziej funkcjonalne.

Montaż zlewu gospodarczego

Zasadniczo dostępne są dwie opcje montażu zlewu gospodarczego i choć czasem wydaje się, że któryś model nie pasuje do żadnej z nich, w istocie jest tylko szczególnym przypadkiem zlewu podwieszanego albo z szafką.

  • Zlew gospodarczy podwieszany montuje się na specjalnych spornikach przymocowanych do ściany. Jest to rozwiązanie korzystne wtedy, kiedy przestrzeń pod komorą zlewu powinna z jakiegoś powodu zostać pusta.
  • Zlew gospodarczy z szafką to wersja prostsza w montażu, ponieważ ciężar komory wsparty jest na konstrukcji szafki. Ze względu na głębokość komór niektórych zlewów gospodarczych jednak rozwiązanie to ma większe znaczenie estetyczne niż praktyczne, ponieważ komora jest głęboko wpuszczona w szafkę.

Ważną kwestią związaną z montażem zlewu gospodarczego jest umiejscowienie baterii. Spora część zlewów jest konstrukcyjnie przystosowana do montażu dozowników na mydła czy baterii na tylnej półce, jednak nie wszystkie. Warto rozważyć zakup zlewu gospodarczego z baterią, bo to oszczędza pracy, jednak w takim przypadku należy szczególnie wnikliwie ocenić ergonomię całości.

Materiały

Wybór materiału jest dość problematyczny, bo różnice pomiędzy poszczególnymi wariantami nie zawsze są oczywiste, a ze względu na funkcjonalność zlewu trzeba dobrze przemyśleć własne potrzeby. Nie używa się jako gospodarczych zlewów kamiennych, bo są bardzo drogie i często ich nowoczesny projekt nie pozwala na wygodne używanie do nietypowych zadań. Wybór jest więc węższy, ale nadal niemały.

  • Zlew gospodarczy metalowy, stalowy, zwany też chromoniklowym od domieszek dwóch metali, odpowiadających za „nierdzewność” stopu. Jest stosunkowo lekki, trwały, na tyle elastyczny, aby się łatwo nie odkształcać, a ponieważ nie jest malowany, nie ma ryzyka odbicia emalii, choć samą stal można zarysować. Nie bez znaczenia jest fakt, że dość tanie zlewy gospodarcze ze stali są odporne i na wysoką temperaturę, i na działanie kwasów oraz zasad.
  • Zlew gospodarczy emaliowany, coraz rzadziej spotykany i o tyle niepraktyczny, o ile dość łatwo odbić emalię. Z czasem powłoka wykończeniowa się ściera i powstają rysy, ale ponieważ emalia jest niewrażliwa na większość substancji chemicznych i wysoką temperaturę, od ceny zależy, czy w pomieszczeniu gospodarczy taki zlew się sprawdzi
  • Zlew gospodarczy ceramiczny, którego jedyną wadą jest wysoka cena, jest zupełnie niewrażliwy chemicznie, odporny na bardzo wysokie temperatury i na tyle twardy, że o przypadkowym porysowaniu raczej nie ma mowy.

Rzadko używa się gospodarczych zlewów kompozytowych (z mieszaniny żywic i pyłu mineralnego), ponieważ te są często wrażliwe albo na kwasy, albo na zasady (w zależności od dominującego materiału i jego właściwości), a także tworzyw sztucznych, ponieważ te są wrażliwe na wysokie temperatury, choć tutaj wariantów jest kilka:

  • zlew gospodarczy z tekalonu: wytrzyma do 250 stopni;
  • zlew gospodarczy z poliwęglanu (makrolonu): najmniej odporny termicznie, wytrzymuje tylko 150 stopni;
  • zlew gospodarczy z silduranu: niewiele mniej wytrzymały od tekalonu (230°C).

Tworzywowe misy wystarczają, jeśli chodzi o zlew gospodarczy do pralni, choć oczywiście wtedy trzeba jeszcze rozważyć idealny kształt. Poza tym raczej są mało praktyczne, tym bardziej że mogą być wrażliwe na niektóre silniejsze rozpuszczalniki.

Wielkość zlewu gospodarczego

Zlew gospodarczy mały być nie może – oczywiście, jeśli z góry wiadomo, że będzie służył najwyżej do umycia rąk, to można zdecydować się na zlew gospodarczy jednokomorowy, ale jeśli tylko wielkość pomieszczenia na to pozwala, warto zdecydować się na zlew gospodarczy jednokomorowy z ociekaczem albo zlew dwukomorowy. Ważna jest także głębokość – poniżej 22 cm będzie zapewne zbyt mała, natomiast najgłębsze seryjnie produkowane zlewy gospodarcze mają nawet powyżej 35 cm głębokości. Jeśli chodzi o pozostałe wymiary zlewu gospodarczego, to powinny być dopasowane do szafki lub przestrzeni ściany, gdzie zlew będzie zainstalowany – nie ma ogólnych wskazówek, bo wszystko zależy od planowanego wykorzystania zlewu.

Z kształtów dominują zdecydowanie zlewy prostokątne i kwadratowe, czyli najbardziej typowe. Okrągłe są estetyczne, ale często okazują się niepraktyczne, a bardziej fantazyjne kształty w pomieszczeniach gospodarczych raczej nie są stosowane, bo to raz, że produkty droższe, a dwa, że wymagające specjalnie dopasowanych szafek, a niekoniecznie przy tym bardziej funkcjonalne.

Montaż zlewu gospodarczego

Zasadniczo dostępne są dwie opcje montażu zlewu gospodarczego i choć czasem wydaje się, że któryś model nie pasuje do żadnej z nich, w istocie jest tylko szczególnym przypadkiem zlewu podwieszanego albo z szafką.

  • Zlew gospodarczy podwieszany montuje się na specjalnych spornikach przymocowanych do ściany. Jest to rozwiązanie korzystne wtedy, kiedy przestrzeń pod komorą zlewu powinna z jakiegoś powodu zostać pusta.
  • Zlew gospodarczy z szafką to wersja prostsza w montażu, ponieważ ciężar komory wsparty jest na konstrukcji szafki. Ze względu na głębokość komór niektórych zlewów gospodarczych jednak rozwiązanie to ma większe znaczenie estetyczne niż praktyczne, ponieważ komora jest głęboko wpuszczona w szafkę.

Ważną kwestią związaną z montażem zlewu gospodarczego jest umiejscowienie baterii. Spora część zlewów jest konstrukcyjnie przystosowana do montażu dozowników na mydła czy baterii na tylnej półce, jednak nie wszystkie. Warto rozważyć zakup zlewu gospodarczego z baterią, bo to oszczędza pracy, jednak w takim przypadku należy szczególnie wnikliwie ocenić ergonomię całości.

Kategoria: Poradniki
Data: 27.03.2018
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Twój podpis zostanie zapamiętany i będzie wyświetlał się przy recenzjach, zapytaniach technicznych oraz komentarzach. Podpis możesz w każdej chwili zmienić w ustawieniach swojego konta.
Lista komentarzy jest pusta.