Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/jak-kupic-dobry-noz-do-sera-czym-kierowac-sie-podczas-zakupu/9997/ 2018-07-12 13:42:52.000000

Jak kupić dobry nóż do sera? Czym kierować się podczas zakupu?

W kuchni miłośników serów nie może zabraknąć specjalistycznego noża do sera, a najlepiej, gdy narzędzia te są dwa – jeden do gatunków miękkich, drugi do twardych.

Odpowiednio pokrojony ser, podany na tradycyjnej francuskiej desce serów, to uczta dla zmysłów. Starannie przygotowana i podana kompozycja najlepszych gatunków serów, uświetni niejedno eleganckie przyjęcie organizowane w domu.

Kultura jedzenia sera

Rozpowszechniła się ona przede wszystkim w Europie i Stanach Zjednoczonych. Jean Anthelme Brillat-Savarin pisał „Posiłek bez sera jest jak piękna kobieta bez oka”. Dla Francuzów niewyobrażalnym jest, aby serwować śniadanie, obiad czy kolację bez obecności choćby jednego gatunku dobrego sera. Rodzajów tego przysmaku jest wiele, jednak podając ser – niezależnie od gatunku, należy przestrzegać kilku zasad serowego savoir-vivre’u:

  1. Ser podaje się zawsze w temperaturze pokojowej.
  2. Nie każdy chleb pasuje do danego gatunku sera – pieczywo należy dobierać z odpowiednią starannością.
  3. Nie każdy ser jada się wraz ze skórką (nie wszystkie są jadalne). Przed podaniem należy sprawdzić, który ser można zjeść ze skórką, a który nie.

We Francji rozpowszechniła się tradycja podawania serów na tzw. desce serów. Serwuje się na niej różnorodne gatunki, które różnią się od siebie smakiem, zapachem, teksturą i kolorem. Zwyczaj podawania deski serów przeniósł się również do innych europejskich krajów i dziś bardzo często kultywowany jest na eleganckich przyjęciach.

O wyjątkowości deski serów decydują nie tylko gatunki serwowanego sera, ale także jego wygląd i sposób podania. Równo pokrojone, regularne kształty plasterków bądź kawałków sera, to podstawa. W tym celu niezbędne staje się użycie odpowiedniego rodzaju specjalistycznego narzędzia do krojenia. Nóż do sera miękkiego oraz nóż do sera twardego są niezbędnymi akcesoriami podczas przygotowywania wykwintnych posiłków, w których główną rolę odgrywa właśnie ser.

Jak powinien wyglądać nóż do sera miękkiego?

Odpowiednie narzędzia do krojenia i serwowania sera przydadzą się nie tylko w profesjonalnych kuchniach, ale znajdą zastosowanie również podczas przygotowywania posiłków w domach, szczególnie u miłośników serowych smaków. Pięknie i estetycznie podane jedzenie powoduje, że spożywanie posiłków jest o wiele bardziej przyjemne.

Porcjowanie i podawanie serów odbywa się za pomocą specjalistycznych noży, które można podzielić na dwie grupy – noże do serów miękkich i noże do serów twardych. Te pierwsze wyróżniają się charakterystyczną konstrukcją – posiadają liczne otwory w klindze, czubek ma specjalne rozwidlenie, a ostrze jest ząbkowane na całej długości noża lub na jej części. Noże do serów miękkich muszą poradzić sobie z gatunkami bardzo trudnymi do pokrojenia, jak np. camembert, brie czy romadur, które zawierają dużą ilość wody – do 80%. Otwory w klindze ułatwiają porcjowanie miękkich serów, gdyż zapobiegają ich przyklejaniu się do głowni noża. W ten sposób łatwiej poporcjować ser na równe i estetycznie wyglądające kawałki.

Jak powinien wyglądać nóż do sera twardego?

Nie łatwiejsze zadanie stoi przed nożem do sera twardego, który musi charakteryzować się dobrej jakości ostrzem, aby poradzić sobie z porcjowaniem nawet najtwardszych gatunków. Noże do serów twardych posiadają ostry czubek oraz trzonek dłuższy niż ostrze, niekiedy mają również niewielki prostokątny otwór w klindze. Występują one często w formie tasaka lub trójkątnej łopatki.

Nóż do sera żółtego i nóż do parmezanu

Parmezan należy do gatunków serów twardych, dlatego w jego przypadku najlepiej sprawdzi się narzędzie odpowiednie do tego rodzaju serów. Przy pomocy noża do serów twardych w łatwy sposób można pokroić parmezan na cienkie plasterki o regularnych kształtach.

Zastanawiając się nad tym, jaki  nóż wybrać do sera żółtego, trzeba wziąć pod uwagę twardość przysmaku. Gdy ser należy do gatunków miękkich, odpowiednie będzie narzędzie ząbkowane z otworami w klindze, natomiast gdy ser żółty jest twardy lub półtwardy, warto wybrać nóż o gładkiej powierzchni i ostrej klindze.

Co wziąć pod uwagę kupując nóż do sera?

Podobnie jak ma to miejsce w przypadku zakupu innych akcesoriów kuchennych, tak i tutaj należy kierować się przede wszystkim jakością danego produktu. Kupno dobrych noży do sera to inwestycja na lata. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na rodzaj materiału, z jakiego wykonana została klinga – w większości przypadków będzie to stal nierdzewna, która przy odpowiedniej pielęgnacji (myciu oraz ostrzeniu) i przechowywaniu, będzie służyła przez długi czas, nie tracąc swoich właściwości. Na uwagę zasługuje również materiał, z jakiego wykonana jest rękojeść. Najczęściej będzie to plastik lub drewno. Rękojeść w przypadku noży specjalistycznych powinna być odpowiednio profilowana, aby ułatwić trzymanie noża w dłoni podczas krojenia produktów wymagających użycia większej ilości siły.

Jak używać noży do sera? Jak kroić ser?

Każdy rodzaj sera – miękki lub twardy, ma właściwy sobie sposób krojenia. Jest jednak jedna zasada, która dotyczy wszystkich serów – każdy ukrojony kawałek powinien zawierać fragment skórki oraz wnętrza. Dlaczego tak? Sery dojrzewają nierównomiernie, więc smak oraz konsystencja   we wnętrzu sera będą różniły się od tych przy skórce.

Sery miękkie porcjuje się przy pomocy specjalistycznych noży z otworami, w niewielkie trójkąty, natomiast sery twarde – używając narzędzi o gładkiej i ostrej klindze, w grube plastry lub słupki. Sery mogą mieć również formę wydłużonego trójkąta – te serwuje się w postaci wąskich plasterków.

Użycie odpowiedniego noża do sera, to połowa sukcesu podczas przygotowywania potraw z dodatkiem tego przysmaku. Estetyczne i regularne kształty plasterków i kawałków sera nierzadko stanowią ozdobę stołu. Kupując zatem nóż do sera, warto kierować się nie tylko ceną, ale przede wszystkim jego jakością.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
3 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni