Udostępnij
Skomentuj

Jak ułożyć talerze na stole? Jakie wybrać?

Forma podania posiłku, w tym zastawa wpływają na poczucie zadowolenia podczas konsumpcji. Zastawa to istotny element wyposażenia w każdym domu. Jak wybrać odpowiednią? Na rynku dostępnych jest wiele wariantów kolorystycznych, różne kształty, talerze ze zdobieniami lub bez. Czy oprócz wyglądu warto zwrócić uwagę na coś jeszcze?

Szeroki asortyment zastaw stołowych może przyprawić o zawrót głowy. Przed podjęciem decyzji zakupowej warto przemyśleć kilka czynników. Po pierwsze, ilość kompletów talerzy obiadowych aby nie brakowało ich dla gości, a tym bardziej dla domowników. Dodatkowo zwróćmy uwagę na względy praktyczne. Dobrze by było wybrać talerze trudno tłukące się oraz łatwe do utrzymania w czystości za pomocą zmywarki. Wszyscy, użytkownicy popularnych kuchenek mikrofalowych docenią także możliwość korzystania z nich, przy użyciu podstawowej zastawy kuchennej.

Jakie talerze wybrać?

Wybierając talerze zwróćmy uwagę na materiał z jakiego są wykonane. Do najbardziej popularnych i eleganckich, z pewnością należą ceramiczne talerze porcelanowe. Mogą być zdobione poprzez malowane na porcelanie lub szkliwie grafiki oraz tzw. zdobienia reliefowe, czyli różne rodzaje żłobienia. Spotyka się także porcelanę zdobioną dodatkowo efektownymi złoceniami. Takie talerze obiadowe na pewno zrobią wrażenie na wszystkich przy stole, jednak złocenie nie pozwala na ich stosowanie w mikrofalówce oraz może nie wytrzymać obróbki cieplno-chemicznej w zmywarce. Wybierając ceramikę oprócz designu i wielkości sprawdźmy jej wagę i grubość. Innym popularnym materiałem do produkcji talerzy jest szkło, często w wersji hartowanej. Takie talerze mogą być wykonane z przezroczystego szkła białego lub barwionego. Z pewnością sprawdzą się w zmywarce i kuchence mikrofalowej, jednak nie każdemu przypadną do gustu. Nie można nie wspomnieć o dostępnych talerzach z tworzywa. Są lekkie, mają dużą odporność mechaniczną ale najlepszym zastosowaniem dla nich będzie biwak kemping.

Talerze kwadratowe?

Do niedawno jedynym właściwym kształtem talerza był okrągły. Coraz częściej klienci decydują się na wybór talerzy kwadratowych, spotykamy je zarówno w restauracjach jak i domach. W dzisiejszym designie zastaw stołowych można mówić o tendencji do stosowania wszystkich możliwych kształtów odbiegających od koła. W rankingu popularności talerze kwadratowe zajmują obecnie mocną drugą pozycję za okrągłymi. Popularna ponadczasowa biel także coraz częściej ustępuje miejsca innym mocnym barwą. W nowoczesnych kuchniach spotkać można gładkie talerze w kolorze czerwonym, czarnym, zielonym i w wielu innych. Zwolenników zyskują także talerze zdobione. Estetyka talerzy obiadowych to istotny element wystroju kuchni i jadalni, powinna nawiązywać do stylu wykończenia wnętrza. Wybierając najlepsze talerze dla siebie, oprócz odpowiadającego nam wyglądu, zadbajmy o ich właściwą wielkość i budowę, która pozwoli nam na wygodne spożywanie posiłków, składowanie i czyszczenie zastawy.

Jak ułożyć talerze na stole?

Skoro wybraliśmy już zastawę kuchenną odpowiednią dla naszych potrzeb, która idealnie podkreśla charakter wnętrza i robi imponujące wrażenie na pierwszy rzut oka, to przypomnijmy na szybko jak prawidłowo nakryć do stołu. Ułożenie talerzy:

  • płaski talerz na stole
  • na płaskim talerzu, talerze na przystawki
  • na talerzach do przystawek, talerz głęboki lub bulionówka

Sztućce, umieszczamy po bokach talerza płaskiego:

widelce z lewej, w kolejności:

  • widelec do przystawki
  • widelec do ryby
  • widelec do dania głównego
  • noże po prawej, w kolejności:
  • nóż do przystawki
  • łyżka do zupy
  • nóż do ryb
  • nóż do dania głównego
  • deserowa łyżeczka i widelczyk nad talerzem

kieliszki, szklanki i filiżanki po prawej:

  • filiżanka do herbaty / kawy, obok noży
  • kieliszek do wina białego
  • kieliszek do wina czerwonego
  • kieliszek / szklanka do wod
  • talerzyk i nóż do pieczywa po lewo nad widelcami.
Serwis obiadowy jest wizytówką domu. Nowoczesne zastawy, często mają nietypowe kształty i formy. Coraz więcej zwolenników mają zdobione i kolorowe talerze obiadowe. Wybór designu to sprawa indywidualna, pamiętajmy jednak że moda przemija i nietypowy design może w niedalekiej przyszłości stracić dzisiejszą atrakcyjność.
Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)