Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/jak-zabudowac-kuchnie-pomysl-na-kuchnie-murowana-krok-po-kroku/7792/ 2017-11-16 12:11:19.000000

Jak zabudować kuchnię? Pomysł na kuchnię murowaną krok po kroku.

Murowana zabudowa kuchni jest dość dużym wyzwaniem, któremu sprostają przede wszystkim wykonawcy mający już niejakie doświadczenie. Warto jednak pochylić się nad tą możliwością, bo w dobie prostych, ale szablonowych rozwiązań, ponadczasowa zabudowa z cegieł jest rozwiązaniem, które imponuje i funkcjonalnością, i estetyką.

Projektowanie kuchni

Projektowanie kuchni zawsze jest sporym wyzwaniem, a przy planowaniu murowanej zabudowy trzeba zagłębić się jeszcze w kwestie wytrzymałości, ponieważ strop musi przenosić znacznie większe obciążenia niż przy zabudowach meblowych. Jeśli tutaj nie pojawia się żaden problem, to można przystąpić do rozrysowania wnętrza.

  • Najprościej jest ustalić najpierw położenie zlewozmywaka jak najbliżej punktów instalacji wodociągowej i kanalizacyjnej.
  • Przy projektowaniu należy uwzględnić ilość i typ cegieł, jakie mają zostać użyte, a także szerokość spoin między nimi.
  • Ustawienie sprzętów jest w zasadzie dowolne, jednak należy pamiętać, ze zabudowa murowana nie daje później możliwości dowolnego przestawienia urządzeń bez poważnej ingerencji w konstrukcję.

Wybór właściwych cegieł

To, jakich cegieł użyć do zabudowy kuchni, jest poważnym pytaniem. Standardowe o wymiarach 25×12×6,5 cm z gładką powierzchnią to rozwiązanie podstawowe, ale równie dobrze można zdecydować się na użycie cegieł większych lub mniejszych o powierzchni chropowatej, formowanych ręcznie lub cieniowanych. Tego wyboru należy jednak dokonać jak najwcześniej, ponieważ już na etapie planowania trzeba będzie obliczyć, jakiej ilości cegieł będzie wymagała realizacja projektu.

Zabudowa krok po kroku

  1. Ustalanie wymiarów zabudowy. Po rozmontowaniu mebli i elementów instalacji, na podłodze i ścianie należy wykonać zarys przyszłej konstrukcji. Już na tym etapie trzeba zadbać o precyzję. Poziomnica i dobra miarka są absolutnie niezbędne.
  2. Układanie cegieł. Pierwsza warstwa cegieł ma kapitalne znaczenie. Trzy razy upewnij się, że zostały one położone w odpowiedniej odległości i są ustawione poziomo. Jeśli nie, to delikatnie stukając w cegły młotkiem, ustaw je w pożądanym miejscu. Błąd popełniony na tym etapie w zasadzie nie da się naprawić, za to bardzo się skumuluje. Kolejny rząd należy ułożyć z przesunięciem, po każdym poziomie sprawdzając pion, a całą konstrukcję usztywnić łącznikami kątowymi lub kotwami. Całą ściankę muruje się na niepełną spoinę – wypełnia się ją później. Trzeba pamiętać o montażu płaskowników i pozostawieniu otworów wentylacyjnych w miejscu na piekarnik. Otwory wentylacyjne można też zostawić przy zmywarce lub pralce. Tam, gdzie ma stanąć lodówka, ustawienie ściany będzie łatwiejsze po ustaleniu jej pionową listwą.
  3. Spoinowanie. Sypką zaprawę układa się kielnią spoinówką w szczelinach między cegłami. Robi się to dopiero, kiedy wszystkie ścianki będą gotowe, a zaprawa już wstępnie zwiąże. W przeciwnym razie można by było naruszyć konstrukcję zabudowy.
  4. Czyszczenie zabrudzeń. Spoina wysycha przez mniej więcej jeden dzień. Po tym czasie należy przeczyścić ścianki twardą szczotką. Jeśli okaże się, że w niektórych miejscach spoina nie związała i powstały ubytki, to teraz należy je wypełnić. Oczyszczoną ściankę zostawia się na dwa tygodnie do ostatecznego związania.
  5. Impregnacja ścianki. W celu zapobieżenia zabrudzeniom i zawilgoceniu całą powierzchnię ścianek zabudowy należy zaimpregnować. Specjalny preparat można kupić w każdym dobrym sklepie budowlanym, natomiast do jego nanoszenia najlepiej wykorzystać dość dużą gąbkę.
  6. Przygotowanie konstrukcji blatu. Jako stelaż blatu najlepiej jest wykorzystać 18-milimetrową płytę OSB. Z niej należy wyciąć 10-centymetrowe pasy o długości odpowiadającej długości blatu. Jeśli płyta nie jest wystarczająco długa, to należy konstrukcję dosztukować, stabilizując ją podwójną poprzeczką.
  7. Mocowanie konstrukcji blatu. Konstrukcję blatu do ściany montuje się na kołki szybkiego montażu. Należy przy tym pamiętać, że głębokość wiercenia powinna być nieco większa niż długość kołka, w który należy na końcu wbić stalowy dybel.
  8. Nakładanie płytek klinkierowych. Płytki klinkierowe odcina się z uszkodzonych lub pozostawionych cegieł. Można posłużyć się tarczą tnącą do betonu albo wolframowym brzeszczotem. Płytki klinkierowe nie muszą być idealnie równe, ale należy zadbać o to, aby były dobrze przyklejone do stelaża blatu.
  9. Wycinanie i szlifowanie blatu. Na powierzchni blatu trzeba na początku oznaczyć wszystkie otwory na sprzęt kuchenny. Najwygodniej będzie posłużyć się w tym celu szablonem, a nie samą miarką. Po wewnętrznej stronie rozrysowanych otworów trzeba nawiercić otwory startowe, a następnie wyrzynarką wyciąć odpowiedni fragment materiału. Krawędzie powstałych otworów należy jeszcze zeszlifować papierem ściernym.
  10. Przykręcanie blatu. Blat nakłada się na stelaż wcześniej posmarowany silikonem i po ustaleniu pozycji montuje się go kątownikami i wkrętami samowiercącymi. Ponieważ te łączenia nie będą zwykle przenosiły wielkich obciążeń, nie musi ich być dużo, jednak nie należy nigdy ograniczać się do dwóch na całej długości. Jedno mocowanie na metr – półtora (w zależności od konstrukcji zabudowy) na pewno wystarczy.
  11. Mocowanie sprzętu kuchennego. Zlewozmywak osadza się w otworze i podłącza instalację wodociągową oraz kanalizacyjną, a piekarnik ustawia się na wmurowanych płaskownikach. Należy pamiętać o sprawdzeniu stabilności mocowań przed rozpoczęciem eksploatacji całej konstrukcji.
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni