Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/jaka-packe-cukiernicza-wybrac-na-co-zwrocic-uwage-podczas-zakupu/10485/ 2018-08-06 09:52:13.000000

Jaką packę cukierniczą wybrać? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Wykorzystując lukier plastyczny lub masę marcepanową, z prostego tortu można zrobić prawdziwe dzieło. Dzięki użyciu odpowiednich narzędzi do dekoracji – jak np. packi cukierniczej, można osiągnąć rewelacyjny efekt. Jaką packę cukierniczą kupić? Czym kierować się podczas zakupu?

Czym dekorować torty?

Piękne udekorowany tort to ozdoba każdego przyjęcia urodzinowego. Dzieci marzą o wypieku z motywem z ulubionej bajki albo torcie wyglądem nawiązującym do ich zainteresowań. Czy konieczne jest zamawianie takiego ciasta w cukierni? Otóż, nie. Z użyciem odpowiedniej masy cukierniczej oraz narzędzi do dekoracji, tort można ozdobić we własnej kuchni.

Co będzie potrzebne? W pierwszej kolejności trzeba zakupić – lub zrobić w domu, masę cukierniczą. Najczęściej wykorzystywanymi tego typu produktami są – lukier plastyczny oraz masa marcepanowa. Ten pierwszy – nazywany też masą cukrową, przygotowuje się głównie z cukru pudru, wody oraz żelatyny, z kolei masę marcepanową – z migdałów, cukru pudru oraz wody. Obydwa produkty można barwić przy pomocy specjalnych barwników spożywczych, nadając im całkowicie innego wyglądu.

Mając już odpowiednią masę cukrową, trzeba wyposażyć się w akcesoria do dekoracji tortów. Niezbędnymi narzędziami mogą okazać się:

  • Szpryca do dekoracji tortów/dekorator – jedno z podstawowych narzędzi do ozdabiania ciast i ciastek. Wykonana najczęściej z tworzywa sztucznego lub metalu. Składa się z wymiennych końcówek do dekoracji, pojemnika na masę oraz tłoka. Przy jej pomocy można tworzyć ciekawe, różnorodne dekoracje, a ich kształt zależy od rodzaju użytej końcówki.
  • Rękaw cukierniczy – jego zasada działania jest taka sama jak szprycy do dekoracji. Różni się jedynie wyglądem. Rękawy cukiernicze dostępne są w dwóch wersjach – jednorazowych narzędzi do dekoracji oraz akcesoriów wielokrotnego użytku.
  • Silikonowe formy do dekoracji – stanowią jedno z ciekawszych narzędzi do dekoracji wypieków. Wyglądem przypominają foremki na lody, są jednak nieco mniejsze. Napełnia się je lukrem lub polewą czekoladową, czeka, aż masa zastygnie, a następnie delikatnie wyjmuje ozdoby w wymarzonym kształcie, które można umieścić na torcie.
  • Szpatułka cukiernicza – wykonana jest najczęściej ze stali nierdzewnej i posiada rączkę z drewna lub tworzywa sztucznego. Tego typu akcesoria – nazywane również packą do kremu, służą do wygładzania masy na biszkopcie.
  • Packa cukiernicza – o wiele większa niż szpatułka, wykonana przeważnie z tworzywa sztucznego, służy do wygładzania mas cukierniczych.
  • Pisak zdobiący – dostępny jest w różnych wersjach – narzędzia wielokrotnego użytku lub pisaka cukierniczego. Ten pierwszy wyglądem przypomina szprycę do dekoracji, jest jednak znacznie węższy, napełnia się go kremem i przy pomocy wąskich końcówek dekoruje tort. Pisak cukierniczy kupuje się już wypełniony masą, a po jej skończeniu nie ma możliwości uzupełnienia pojemnika. Na rynku dostępne są również specjalne flamastry spożywcze, przy pomocy których można pisać i rysować po torcie.

Do czego służy packa cukiernicza?

Idealnie gładki tort – bez grudek i wypukłości, zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Elastyczny lukier cukrowy albo masa marcepanowa umożliwiają tworzenie najróżniejszych i niezwykle ciekawych dekoracji. Nie prezentowałyby się one jednak tak wspaniale, gdyby nie odpowiednio wygładzony tort. W celu uzyskania takiego efektu używa się packi do ciast. Za jej pomocą można stworzyć idealnie płaską powierzchnię – zarówno na wierzchu tortu, jak i na jego bokach. Użytkowanie packi cukierniczej jest bardzo proste. Wyróżnia się kilka rodzajów tego narzędzia, które mogą mieć różne rozmiary. Packą cukierniczą można również nakładać, a następnie rozprowadzać po biszkopcie kremy do tortów.

Packa cukiernicza do wygładzania tortów – rodzaje

Packi do ciast występują w różnych wersjach. Różnią się one zarówno wielkością, , jak i budową – każda jednak służy do wygładzania dekorowanych powierzchni. W sklepach najczęściej można spotkać się z takimi akcesoriami jak:

  • Packa cukiernicza, szpachla do wygładzania tortów – podstawowa wersja packi do masy cukrowej, wykonana z tworzywa sztucznego, idealnie płaska, posiada dwa zaokrąglone rogi oraz uchwyt ułatwiający trzymanie narzędzia w dłoni.
  • Packa cukiernicza dwuczęściowa – wyglądem przypomina tradycyjną packę cukierniczą – jednak wszystkie jej rogi są zaokrąglone. Packa dwuczęściowa składa się z dużej szpachli oraz mniejszej szpatułki, którą w każdej chwili można odpiąć i jeszcze precyzyjniej wygładzić tort. Tego typu narzędzia wykonane są z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, odpornego na uszkodzenia.
  • Packa do kremu, szpatułka cukiernicza – służy do nakładania oraz wygładzania kremów na biszkoptach, przy jej pomocy można również wstępnie wygładzić boki ciasta. Szpatułka cukiernicza ułatwia także przenoszenie już pokrojonego tortu na talerz.
  • Packa cukiernicza do wygładzania krawędzi – narzędzie, które w znaczny sposób ułatwia dekorowanie tortów. Najwięcej problemów podczas wygładzania masy cukrowej sprawiają właśnie boki oraz krawędzie tortu. Przy pomocy specjalnie zaprojektowanej packi – składającej się z części pionowej oraz poziomej, które ustawione są do siebie pod kątem prostym, łatwo uformować idealne krawędzie.
  • Skrobak do ciasta – proste narzędzie niewielkich rozmiarów, które pomaga rozprowadzać krem po biszkopcie oraz wstępnie wygładzać masę cukrową. Najczęściej tego typu akcesoria wykonane są z tworzywa sztucznego.

Packa cukiernicza – jaką wybrać?

Kupując packę do masy cukrowej warto kierować się jakością jej wykonania. Tylko akcesoria zrobione z najlepszych materiałów gwarantują długi czas użytkowania oraz odpowiedni komfort pracy. Packa cukiernicza powinna dobrze leżeć w dłoni – jest to szczególnie istotne przy wykonywaniu bardziej precyzyjnych i skomplikowanych dekoracji. Większość tego typu narzędzi wykonana jest z tworzywa sztucznego i nie nadaje się do mycia w zmywarkach.

Kolejną istotną kwestią podczas zakupu packi do masy cukrowej jest jej rozmiar. Na rynku dostępne są szpachle różnej wielkości – czasem warto wyposażyć się w kilka różnych modeli, aby móc wykonywać najróżniejsze dekoracje. Alternatywą dla kupowania dwóch lub więcej narzędzi tego typu jest packa dwuczęściowa – składająca się z większej i mniejszej szpachli.

Dekorowanie tortów w domu to świetna zabawa zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Posiadając odpowiednie narzędzia staje się ona o wiele prostsza i przyjemniejsza, a efekty, jakie można osiągnąć przy ich pomocy, zaskoczą wszystkich gości.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni