Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/jaka-patelnie-grillowa-wybrac-czy-warto/10147/ 2018-07-20 12:01:28.000000

Jaką patelnie grillowa wybrać? Czy warto?

Grillowane potrawy są nie tylko aromatyczne i smaczne, ale również zdrowe. Niestety grillowanie na świeżym powietrzu nie zawsze jest możliwe, ale świetną alternatywą jest patelnia grillowa. Jaki model wybrać? Czy warto kupić patelnię grillową?

Jak używać patelni grillowej?

Użytkowanie patelni grillowej nie wydaje się trudne i faktycznie nie powinno sprawiać żadnych problemów. Kluczem do sukcesu jest dobór odpowiedniej patelni do grillowania i przestrzeganie kilku prostych zasad:

  • Patelnię grillową trzeba dobrze rozgrzać, by uzyskać odpowiedni efekt. Nakładanie produktów spożywczych na zbyt zimną patelnię spowoduje, że będą się dłużej smażyć, a przy tym mogą gorzej smakować.
  • Na patelni grillowej można smażyć bez użycia tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Można wyłącznie posmarować patelnię tłuszczem przy pomocy silikonowego pędzelka.
  • Podczas grillowania na patelni grillowej nie należy co chwilę przewracać grillowanych produktów. Najlepiej poczekać aż będą gotowe z jednej strony i dopiero wówczas przełożyć je na drugą stronę.

Co można przyrządzać na patelni grillowej?

Patelnia grillowa może być wykorzystywana niemal do każdego rodzaju posiłku. Można na niej grillować:

  • Steki i inne rodzaje mięsa – patelnia grillowa do steków sprawdza się znakomicie, ale można na niej także przyrządzać inne rodzaje mięsa (na przykład drób). Przy grillowaniu mięsa należy pamiętać o tym, by kawałki nie były zbyt grube, by bez problemu wysmażyły się nie tylko z wierzchu, ale także w środku.
  • Warzywa – na patelni grillowej można przyrządzać warzywne szaszłyki lub kawałki warzyw (cukinii, bakłażana, papryki, cebuli i innych).
  • Ryby – na patelni grillowej można także przyrządzać ryby i to zarówno filety, jak również ryby w całości lub w małych kawałkach. Najpopularniejszą rybą z grilla pozostaje łosoś. Jak smażyć łososia na patelni grillowej? Można odciąć skórę przed smażeniem lub pozostawić ją na czas grillowania. Filet powinno smażyć się po około trzy do czterech minut z każdej strony.
  • Sery – na patelni grillowej można grillować oscypki oraz sery pleśniowe.

Czy warto grillować na patelni?

Patelnia grillowa jest namiastką grilla w domowych warunkach. Nie każdy ma do dyspozycji ogród lub działkę, gdzie można rozpalić prawdziwego grilla, a nawet jeśli dysponuje się taką możliwością, to trudno korzystać z niej zimą lub podczas deszczu. Patelnia grillowa ma wiele zalet:

  • W przypadku wielu potraw grillowane są jedynie pojedyncze składniki więc grillowanie ich na grillu ogrodowym nie miałoby sensu. Patelnia grillowa jest o wiele wygodniejsza.
  • Patelnia grillowa jest niedroga, łatwa w użyciu, czyszczeniu i przechowywaniu.
  • Potrawy przyrządzane na patelni grillowej mają świetny aromat i smak.

Jakie są rodzaje patelni grillowych?

Oferta patelni grillowych nie ogranicza się do jednego rodzaju patelni w różnych rozmiarach. Do wyboru jest kilka opcji:

  • Patelnia grillowa żeliwna – ciężka, dłużej się rozgrzewa, ale znakomicie oddaje ciepło i utrzymuje je przez długi czas. Grillowanie na dobrze rozgrzanej patelni żeliwnej jest błyskawiczne. Jeśli patelnia jest w całości żeliwna (nie ma plastikowej lub drewnianej rączki), to prawdopodobnie będzie nadawała się także do zastosowania w piekarniku.
  • Patelnia grillowa teflonowa – lżejsza od żeliwnej, posiada warstwę teflonu, który zapobiega przywieraniu żywności do patelni. Wygodna w użytkowaniu, ale trzeba uważać, by jej nie porysować, bo spożycie drobinek teflonu może być szkodliwe dla zdrowia.
  • Patelnia grillowa ceramiczna – również posiada powłokę zapobiegającą przywieraniu żywności do patelni. Ceramiczna powierzchnia jest bezpieczniejsza w użytkowaniu.
  • Patelnia grillowa tytanowa – podobna do patelni teflonowych i ceramicznych, ale pokryta warstwą tytanu, który jest dość wytrzymały i odporny na zarysowania.

Jaką patelnię grillową wybrać?

Asortyment patelni grillowych jest szerszy niż mogłoby się wydawać. By wybrać odpowiedni model patelni grillowej, warto zwrócić uwagę na kluczowe parametry:

  • Rodzaj patelni – warto od razu przemyśleć kwestię rodzaju patelni (ceramiczna, tytanowa, żeliwna, teflonowa), by skupić się na wybranym wariancie.
  • Kształt oraz rozmiar – większość patelni grillowych jest kwadratowych, ale zdarzają się egzemplarze okrągłe. Patelnie do grillowania, na ogół, są duże, ale można znaleźć je w różnych rozmiarach, dlatego warto przejrzeć dostępne propozycje.
  • Przeznaczenie – patelnię grillową można kupić w wersji klasycznej (na kuchenki gazowe i elektryczne), jak również w wersji na indukcję.
  • Marka – patelnia grillowa Tescoma, Ambition, Tefal i tym podobnych marek to dobry wybór z uwagi na odpowiednią renomę producenta.
Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni