Udostępnij
Skomentuj

Jaki nóż elektryczny kupić? Na co zwrócić uwagę?

Noże elektryczne doskonale nadają się do krojenia chleba, warzyw, owoców, a także mięsa – zarówno surowego, jak i pieczonego. Jaki nóż elektryczny kupić do swojej kuchni?

Noże elektryczne coraz częściej zastępują w kuchni modele tradycyjne. W przeciwieństwie do klasycznych rozwiązań nie wymagają one ostrzenia, a także łatwiej pokroić nimi nawet twarde lub włókniste produkty. Dostępne są w kilku wersjach, różniących się między sobą zastosowanym typem ostrzy. Noże elektryczne wyposażone są także w szereg funkcji i zabezpieczeń zapewniających ochronę podczas ich używania. Czy warto kupić tego rodzaju narzędzie do swojej kuchni? W czym noże elektryczne są lepsze od rozwiązań tradycyjnych? Odpowiadamy w niniejszym poradniku.

Noże elektryczne kuchenne – co warto o nich wiedzieć?

Noże elektryczne to urządzenia, w których tradycyjna rękojeść zastąpiona została uchwytem zawierającym mechanizm elektryczny. Dostępne w ofertach producentów modele zasilane są akumulatorowo lub sieciowo. Znacznie częściej można spotkać noże elektryczne akumulatorowe, które są praktyczniejsze ze względu na brak ograniczeń wynikających z długości przewodu i dostępności gniazdka elektrycznego. Noże elektryczne nie emitują drgań podczas pracy, są łatwe i bezpieczne w użytkowaniu. Nowoczesne modele wyposażone są bardzo często w lampki kontrole i różnego rodzaju zabezpieczenia np. przyciski zwalniające ostrze. Większość ze sprzedawanych noży elektrycznych to modele z kilkoma ostrzami znajdującymi się w zestawie, które przeznaczone są do krojenia konkretnych produktów. Ostrza noży elektrycznych nie wymagają żadnych zabiegów konserwacyjnych – najczęściej wyposażone są one w mechanizm samo ostrzący.

Nóż elektryczny – zastosowanie

Kupując nóż elektryczny do swojej kuchni, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na ilość ostrzy znajdujących się w zestawie – im będzie ich więcej, tym szersze zastosowanie będzie miało urządzenie. Funkcjonalne noże elektryczne z łatwością pokroją mięso, wędliny, pieczywo, warzywa, sery itp. Ich ostrza wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej, odpornej na uszkodzenia mechaniczne i korozję, solidnej i wytrzymałej. Istotną funkcją noży elektrycznych jest również możliwość regulowania prędkości pracy ostrza, która ustawiona na maksimum znacznie ułatwia porcjowanie na wpół zamrożonego mięsa i innych twardych produktów.

Nóż elektryczny – jaki wybrać? Dostępne rozwiązania

Jak zostało wspomniane, możliwości noży elektrycznych uzależnione są w głównej mierze od zastosowanych w nim ostrzy. Biorąc pod uwagę ten element, wyróżnia się takie modele jak:

  • nóż elektryczny do warzyw – wyposażony w gładkie ostrza, nadaje się do krojenia miękkich warzyw oraz owoców – zarówno w wersji gotowanej, jak i surowej. Za jego pomocą bez problemu można pokroić pomidory, ogórki, jabłka, paprykę czy też ugotowane jajka;
  • nóż elektryczny do chleba – jego ostrze posiada małe ząbki, przez co doskonale nadaje się do krojenia pieczywa – chrupiącej skórki i miękkiego środka. Tego typu noże elektryczne z łatwością przekroją również twardsze owoce i warzywa (np. buraki i kapustę), a także gotowane lub pieczone mięso;
  • nóż elektryczny do mięsa – wyposażony w ostrze z dużymi ząbkami, które niezbędne są do porcjowania surowego mięsa i innych twardych składników potraw. Noże z dużymi ząbkami poradzą sobie nawet z częściowo zamrożonym mięsem;
  • nóż elektryczny tarczowy – czyli inaczej nóż do kebaba, to najczęściej model przewodowy. Jest to typ noża profesjonalnego, używanego w restauracjach i gastronomii. W przeciwieństwie do noży elektrycznych przeznaczonych do użytku domowego posiada ostre, okrągłe ostrza – również w kilku wersjach. Jak sama nazwa wskazuje, służy do krojenia mięsa na kebaby, posiada możliwość regulacji grubości krojenia, a także antypoślizgową rękojeść. Tego typu noże elektryczne mają wydajność krojenia nawet 60 kg/h.

Na co zwrócić uwagę kupując nóż elektryczny?

Bez wątpienia noże elektryczne to urządzenia, które znacznie ułatwiają przygotowywanie posiłków w domu. Decydując się na zakup tego rodzaju narzędzia, warto wziąć pod uwagę takie parametry jak:

  • rodzaj zasilania – czyli nóż elektryczny bezprzewodowy lub przewodowy. Modele akumulatorowe zapewniają większą swobodę, są to urządzenia w pełni mobilne, których używać można w każdym zakamarku kuchni. Podczas ich zakupu należy sprawdzić pojemność baterii i przewidywany przez producenta czas pracy na pełnym naładowaniu;
  • ilość ostrzy w zestawie – większość modeli noży elektrycznych posiada wymienne ostrza, dzięki czemu mają one wszechstronne zastosowanie i z powodzeniem zastąpią cały komplet tradycyjnych noży kuchennych. Tego typu narzędzia sprzedawane są z jednym lub z kilkoma ostrzami. Kupując model do swojej kuchni, najlepiej wybrać nóż o wszechstronnym zastosowaniu, wyposażony w wiele ostrzy;
  • moc noża – dostępne w sprzedaży noże elektryczne posiadają moc w przedziale 100-200 watów. Im większa moc, tym sprawniejsze urządzenie, które poradzi sobie nawet z twardymi produktami. Do zastosowań domowych w zupełności wystarczą urządzenia o mocy do 150 watów. Narzędzia 200-watowe polecane są do restauracji i punktów gastronomicznych;
  • zastosowane zabezpieczenia – najczęściej są to plastikowa osłona na palce, funkcja bezpiecznego włącznika oraz lampka kontrolna. Plastikowa osłona na palce chroni przed skaleczeniem podczas krojenia. Niektóre modele wyposażone są również w plastikową osłonę przytwierdzoną do ostrza noża, która umożliwia bezpieczny montaż i demontaż ostrza. Funkcja bezpiecznego włącznika to z kolei dwa przyciski, które uruchamiają nóż. Jeden znajduje się pod rączką i to jego należy włączyć w pierwszej kolejności, drugi przycisk, czyli włącznik właściwy znajduje się u góry urządzenia. Do uruchomienia noża konieczne jest użycie obu przycisków. Zastosowana w modelach elektrycznych lampka kontrola informuje o podłączeniu noża do źródła zasilania;
  • jakość obudowy – na czas użytkowania oraz funkcjonalność noży elektrycznych wpływ ma również jakość ich wykonania. Obudowy w tego typu urządzeniach produkowane są z plastiku, nie oznacza to jednak, iż są to tandetne i słabej jakości elementy. Plastikowe rączki również mogą być solidne i wytrzymałe. Podczas zakupu należy sprawdzić ich stan – czy nie skrzypią, nie trzeszczą i są ze sobą dobrze spasowane.

Jak dbać o noże elektryczne?

Noże elektryczne tak samo, jak wszystkie narzędzia kuchenne mające styczność z żywnością, wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Po każdorazowym użyciu ostrze należy umyć wodą z płynem do naczyń i od razu wytrzeć. Jeśli urządzenie umożliwia wyjęcie ostrza z noża, jego czyszczenie jest o wiele prostsze, gdyż nie ma obawy zalania mechanizmu elektrycznego podczas mycia pod bieżącą wodą. Pomimo iż ostrza noży elektrycznych produkowane są ze stali nierdzewnej, odradza się mycie ich w zmywarkach oraz w silnych detergentach, gdyż po pewnym czasie mogą zacząć rdzewieć.

 
Udostępnij
5,0
2 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)