Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/jaki-noz-szefa-kuchni-do-100-zl-ktory-najlepszy/12422/ 2018-11-26 08:50:55.000000

Jaki nóż szefa kuchni do 100 zł? Który najlepszy?

Nóż szefa kuchni to uniwersalne narzędzie, którym z łatwością można kroić, siekać oraz rozdrabniać. Jaki nóż szefa kuchni do 100 zł kupić?

Trwały, solidny, ciężki, ostry, o wielu zastosowaniach – tak pokrótce można scharakteryzować nóż szefa kuchni. W razie potrzeby z powodzeniem zastąpi specjalistyczne noże, przyda się podczas przygotowywania śniadania, obiadu oraz kolacji. Kupując nóż szefa kuchni, warto kierować się nie tylko jego ceną, ale przede wszystkim materiałem, z jakiego jest wykonany. Dobrej jakości narzędzia można nabyć już za niecałe 100 zł. Który nóż szefa kuchni sprawdzi się najlepiej? Jaki model zasługuje na szczególną uwagę? Podpowiadamy w niniejszym poradniku.

Jaki nóż szefa kuchni?

Noże stanowią najważniejszy element wyposażenia kuchni – bez nich trudno przygotować jakikolwiek posiłek. Tego typu akcesoria należy wybierać ze szczególną starannością, zwracając uwagę na materiał, solidność wykonania, a także kształt rękojeści. Trzonek noża musi doskonale leżeć w dłoni, być stabilny i ergonomiczny.

Nóż szefa kuchni ma specyficzną budowę. Jest to narzędzie o długim ostrzu – zazwyczaj od 20 do 30 cm, w którym klinga ma kształt trójkąta i zakończona jest ostrym szpicem. Nóż szefa kuchni jest zazwyczaj ciężkim i masywnym narzędziem. Jego trzonek wykonany może być zarówno z tworzywa sztucznego (w tym przypadku powinien posiadać dodatkową antypoślizgową powłokę), jak i drewna lub stali.

Biorąc pod uwagę materiał, z jakiego produkowane są ostrza, można wyróżnić:

  • nóż szefa kuchni stalowy – wykonany ze stali nierdzewnej, węglowej lub damasceńskiej. Noże szefa kuchni ze stali nierdzewnej są odporne na korozję, jednak mogą niszczeć pod wpływem kwasów np. z owoców. Stal nierdzewna wykazuje się ponadto trwałością, a raz naostrzony nóż długo się nie stępi. Podobnymi właściwościami charakteryzują się noże szefa kuchni ze stali węglowej – są twarde, łatwe do ostrzenia i nie tępią się zbyt szybko. Stal węglowa nie jest odporna na działanie kwasów, a ponadto ostrze z niej wykonane dość często ulega wyszczerbieniu lub złamaniu. Na uwagę zasługują również noże szefa kuchni wykonane ze stali damasceńskiej. Wyróżnia je nie tylko elastyczność i duża wytrzymałość, ale przede wszystkim niebanalne wzornictwo;
  • nóż szefa kuchni ceramiczny – w tego rodzaju nożach ostrze jest o wiele cieńsze, należy jednak do rozwiązań twardych i solidnych. W przypadku noży szefa kuchni ceramicznych szczególną uwagę należy przywiązywać do ich ostrości. Stępione ostrze może łatwo pęknąć lub się pokruszyć. Do ostrzenia noży ceramicznych wykorzystuje się specjalne ostrzałki diamentowe;
  • nóż szefa kuchni tytanowy – należy do jednych z najtrwalszych i najwytrzymalszych propozycji. Noże tytanowe to akcesoria najwyższej jakości, charakteryzujące się niezwykłą ostrością oraz żywotnością. Narzędzia te są lżejsze choćby od modeli stalowych, nie łamią się i nie szczerbią. Decydując się na zakup noża szefa kuchni tytanowego, warto dowiedzieć się, czy jego ostrze w całości wykonane jest z tytanu, czy jedynie pokryte powłoką tytanową. W tym drugim przypadku powłoka może się szybko zetrzeć, a nóż straci swoje właściwości.

Nóż szefa kuchni do 100 zł – jaki wybrać?

Noże szefa kuchni można kupić zarówno w zestawie, jak i osobno. Zakup noży to inwestycja na lata, dlatego tak ważny jest wybór narzędzi odpowiedniej jakości. W tym przypadku bardziej niż ceną warto kierować się solidnością i wytrzymałością danego modelu. Wysokiej jakości noże szefa kuchni można nabyć bez problemu w cenie do 100 zł. W naszym sklepie oferujemy akcesoria najlepszych producentów tego typu przyborów kuchennych.

Na jakie noże szefa kuchni do 100 zł warto zwrócić uwagę?

  1. Nóż szefa kuchni Fiskars – oferowany w różnych wariantach – o długości ostrza od 12 do 21 cm. Posiada ostrze wykonane ze stali nierdzewnej o twardości HRC 53 oraz trzonek zrobiony z wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Poszczególne modele noży szefa kuchni Fiskars różnią się między sobą ceną, która uzależniona jest od długości ostrza i zawiera się w przedziale 35-90 zł.
  2. Nóż szefa kuchni Gerlach – wykonany ze stali nierdzewnej lub stali węglowej z dodatkiem chromu, molibdenu oraz wanadu, jest odporny na ścieranie, oraz korozję. Noże szefa kuchni marki Gerlach wyposażone są w antypoślizgową rękojeść zrobioną z tworzywa ABS lub z drewna – pakka bądź dębowego. Na trzonku każdego narzędzia znajduje się pomocnicza ikonka symbolizująca funkcję noża.
  3. Nóż szefa kuchni Tefal – wysokiej jakości narzędzie ze stali nierdzewnej oraz tworzywa sztucznego. Posiada specjalną osłonę na ostrze zwiększającą komfort i bezpieczeństwo użytkowania. Noże Tefal produkowane są z wykorzystaniem technologi Ice Force – po podgrzaniu poddawane są krótkotrwałemu działaniu temperatury -70 stopni Celsjusza.

Noże szefa kuchni – zestaw

Jak zostało wspomniane wcześniej, noże szefa kuchni można nabyć również w zestawie z innymi specjalistycznymi akcesoriami. Komplety noży kuchennych składają się z kilku lub kilkunastu ostrych i wytrzymałych narzędzi, gdzie każdy ma swoje przeznaczenie. Bez problemu można nabyć zestawy noży stalowych, ceramicznych, a także tytanowych. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę nie tylko na ilość elementów kompletu, ale także rodzaj i zastosowanie znajdujących się w nim noży.

Jak przechowywać i pielęgnować nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni można wykorzystać do krojenia warzyw, owoców, mięsa, plastrowania serów i wędlin, a także filetowania ryb oraz siekania. Kluczem jego niezawodności i funkcjonalności jest najwyższej jakości ostrze. Niezależnie od tego, czy będzie ono wykonane ze stali, tytanu czy ceramiki musi być odpowiednio pielęgnowane. Pomimo iż niektórzy producenci dopuszczają mycie noży szefa kuchni w zmywarce, nie jest to polecane. Pod wpływem wysokiej temperatury oraz działania silnych detergentów dochodzi do mikrouszkodzeń ostrza, które po pewnym czasie mogą doprowadzić do wyszczerbienia, pęknięcia czy nawet złamania noża. Najlepszym rozwiązaniem jest mycie noża szefa kuchni ręcznie, z użyciem lekko ciepłej wody, płynu do naczyń oraz gąbki. Za kondycję i żywotność noży odpowiada także sposób ich przechowywania. Narzędzia te należy chować do specjalnych organizerów, bloków na noże lub przechowywać na listwach magnetycznych.

 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni