Udostępnij
Skomentuj

Kredens kuchenny - co to jest? Jak wybrać najlepszy?

Kredens to klasyczny mebel będący wyposażeniem kuchni, jadalni i salonów. Oryginalnie jego przeznaczeniem było skrywanie zastawy stołowej i innych akcesoriów potrzebnych, by nakryć do posiłku. Dziś pełni podobną funkcję, jednak wybór możliwych modeli jest znacznie większy. Aby w gąszczu ofert wybrać tę najlepszą, warto przed zakupem dobrze poznać style, rodzaje i dostępne warianty mebla.

Kredens – co to jest?

Mebel pochodzi z początków XV wieku. Wówczas trzymano w nim nie tylko zastawę, ale także potrawy, co do których istniała pewność, że nie są zatrute. Stąd też pochodzi nazwa kredensu – od łacińskiego credo, czyli „wierzę”. W meblarstwie triumfy świecił w czasach włoskiego renesansu. Później z rozwiązania korzystali francuscy projektanci, tworząc takie odmiany mebla jak bufet czy dressuar. Dziś ze stylu francuskiego znamy przede wszystkim kredens prowansalski. Anglicy natomiast w okresie gotyku stworzyli odmianę zwaną cupboard. Tradycyjnie kredens to drewniana konstrukcja rozmiarem plasująca się pomiędzy skrzynią a szafką. Może być otwarta, półotwarta bądź zamknięta. Wyróżnić można także kredens oszklony lub dwuskładnikowy, składający się z dwóch nałożonych na siebie części. Najczęściej te funkcje są połączone – część dolna mebla jest zamknięta i lita, natomiast bardziej lekka część górna – oszklona.

Jak wybrać najlepszy kredens kuchenny?

Choć istnieją modele mniejsze, zwykle kredens to dość spory mebel, stąd by go ustawić i wkomponować w przestrzeń potrzeba miejsca. Jako że w środku przechowuje się naczynia, przyprawy, obrusy czy garnki, korzysta się z niego niezwykle często – warto zatem zadbać o to, abyśmy mieli dobry dostęp do mebla i żeby przed jego frontem było trochę wolnej przestrzeni do swobodnych manewrów. Co jeszcze warto przemyśleć przed zamówieniem kredensu?

  • wielkość
  • – aby spełnić warunek swobodnej dostępności, mebel musi być odpowiednio dopasowany do wielkości pomieszczenia. W małych kuchniach, na przykład w kawalerkach z aneksem kuchennym, niezbyt wielki model może pełnić funkcję swoistej ścianki działowej. Kredens może zmieścić się też we wnęce. Rynek meblarski oferuje ponadto modele niewielkiej wysokości, których góra może spełniać zadanie blatu (na przykład kredens dąb sonoma);
  • styl
  • – poza wymienionymi już stylami włoskim, francuskim i angielskim, ciekawe propozycje ma do zaoferowania design skandynawski. Często są one stylizowane na nieco starsze (tzw. schabby chic). Połączenie jasnego drewna z klasycznym projektem charakteryzować będzie kredens glamour w romantycznej kuchni, a do nowoczesnych i minimalistycznych wnętrz pasować będzie prosty kredens industrialny. Coraz częściej do nowych wnętrz polecany jest kredens szary, który nie angażuje tak mocno optycznie jak masywne kredensy w antycznym stylu;
  • materiał
  • – większość modeli stanowi kredens drewniany. Klasyczne projekty nawiązujące do włoskiego stylu z epoki renesansu czy klasycznych wzorów polskich malowane są na ciemne kolory, coraz częściej użytkownicy wybierają jednak jasne odcienie, które mniej przytłaczają (szczególnie niewielką) przestrzeń. Spotkać można kredensy dębowe, bukowe, jesionowe, mahoniowe, a także nieco tańsze sosnowe. Do litego drewna może być dodana płyta marmurowa, służąca jako blat. Dostawcy oferują jednak również inne rozwiązania – na przykład metalowy kredens czarny w minimalistycznym, nowoczesnym stylu. Zakupić można także mniej klasyczne i najczęściej mniej trwałe, ale za to znacznie tańsze kredensy z płyty wiórowej bądź z tworzywa sztucznego;
  • cena
  • – uzależniona jest przede wszystkim od jakości materiału i konstrukcji. Najdroższe jest drewno (w zależności od rodzaju), później metal, tworzywo, a na końcu płyta. Aby drewniane konstrukcje nie były tak masywne (a zarazem drogie), warto zdecydować się na kredens oszklony. Trzeba mieć jednak na uwadze, że klasyczne kredensy są dość kosztowne, ich ceny zaczynają się od kilku tysięcy złotych. Najtańsze antyki można kupić za około cztery tysiące złotych. Stąd tak popularne są różne bardziej nowoczesne rodzaje. Niewielki mebel tego typu w prostym stylu możemy postawić w kuchni czy jadalni, wydając od pięciuset złotych wzwyż.

Kredens kuchenny – aranżacja w dobrym stylu

Obok modnego, optycznie lekkiego stylu skandynawskiego czy prowansalskiego (zazwyczaj prezentuje go kredens biały stylizowany na starszy) przez projektantów wnętrz coraz częściej polecane są kredensy w starym stylu. Ciekawą propozycję tego typu stanowi wspomniany wcześniej bufet. To typ o konstrukcji nieco niższej. Nierzadko bufet należy ponadto do kompletu z kredensem – ma formę długiej szafki stylistycznie dopasowanej do głównego mebla. Na bufecie prezentuje się dekoracje (szczególnie naczynia) bądź ustawia przekąski. Dawniej do zestawu należały także tzw. pomocniki bądź rozkładane stoły z krzesłami. Wiele takich kompletów można znaleźć na rynku antykami. Masywny, barokowy kredens będzie świetnym uzupełnieniem dekoracyjnej jadalni w stylu Ludwika XVI lub secesyjnym. To jednak propozycja do większych domów, gdyż mebel może przytłoczyć niewielką kuchnię. Po drugiej stronie dekoratorskiego bieguna znajdzie się kredens kuchenny biały bez zdobień, z oszklonymi szybkami bądź litymi drzwiczkami z pomalowanego na biało drewna bądź tworzywa, w stylu minimalistycznym. Jak widać, spektrum wyboru dla aranżacji jadalni czy kuchni z kredensem jest bardzo szerokie.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
3 oceny
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)