Udostępnij
Skomentuj

Mieszarka do zapraw - jak wybrać? Która najlepsza?

Mieszarka do zapraw to urządzenie, którego właściwe użycie gwarantuje, że nakładana zaprawa będzie miała jednolitą konsystencję, a jej przygotowanie zajmie tak mało czasu, jak to możliwe. Aby jednak osiągnąć taki rezultat, trzeba we właściwy sposób dobrać mieszarkę, co nie zawsze jest proste.

Zasilanie

Mieszarki do zapraw są zasilane prądem elektrycznym, ale mogą być albo zasilane bezpośrednio z sieci, albo z akumulatora:

  • mieszarki z zasilaniem sieciowym (często opisywane nieprecyzyjnie jako mieszarki elektryczne): zwykle mają większą moc od akumulatorowych, ważą mniej więcej tyle samo, ale są najczęściej wytrzymalsze. Jest to przede wszystkim sprzęt przeznaczony do częstego użytku w miejscach, w których zapewniony jest dostęp do sieci elektrycznej;
  • mieszarki akumulatorowe: najczęściej mniejsze od sieciowych, nieco bardziej mobilne i przede wszystkim umożliwiające pracę w warunkach utrudnionego dostępu do sieci. Najlepiej pracują na małych objętościach zaprawy, nie są tak wytrzymałe, jak dobrej jakości mieszarki z zasilaniem sieciowym, ale ze względu na mobilność i wygodę znajdują zastosowanie nie tylko w pracach amatorskich, ale też profesjonalnych.

W przypadku mieszarek akumulatorowych do zapraw należy pamiętać o tym, że akumulatory po pewnym czasie tracą sporą część swojej pojemności nominalnej, a zwykle pojedyncze ładowanie nie wystarcza na długą pracę, więc w zadaniach wymagających dłuższego mieszania należy albo skorzystać z mieszarek zasilanych z sieci, albo mieć ze sobą zapasowy akumulator.

Ręczna czy stacjonarna?

Mieszarki do gipsu i innych zapraw ze względu na mobilność dzieli się na ręczne i stacjonarne:

  • mieszarki ręczne są mniejsze, charakteryzują się mniejszą mocą i mniejszą wydajnością, co oznacza, że ich zastosowanie wymaga pracy nad większą ilością partii zaprawy o mniejszej objętości. Mieszarki ręczne wyposażone są w ergonomiczne uchwyty i mogą być dość sporych rozmiarów, korzystać z dużych mieszadeł, ale zawsze są tworzone w celu zapewnienie uniwersalności, a nie maksymalnej wydajności;
  • mieszarki stacjonarne, których szczególnym przypadkiem są mieszarki bębnowe, to urządzenia, o których nie można powiedzieć, że są mobilne. Stworzone zostały po to, aby umożliwić przygotowanie maksymalnej jednorazowej objętości zaprawy, a więc znajdują zastosowanie przede wszystkim w pracach profesjonalnych, gdzie nakładaniem zapraw zajmuje się kilka osób;
  • między dwoma wyżej wymienionymi segmentami plasują się mieszarki ze stojakami. Taka mieszarka jest w istocie urządzeniem ręcznym, ale sporych gabarytów i o dużej wadze, choć i wyższej wydajności (większej maksymalnej jednorazowej objętości zaprawy). Jest to rozwiązanie w miarę uniwersalne, ponieważ z takiej mieszarki można korzystać zarówno „z ręki”, jak i na stojaku, zależnie od bieżących potrzeb. Nie są tak mobilne, jak typowe mieszarki ręczne, ani tak wydajne, jak największe stacjonarne, ale umiejętnie łączą cechy obu podstawowych typów.

Alternatywa dla mieszarki

Jedyną w miarę sensowną alternatywą dla mieszarek do zapraw jest użycie wiertarki z mieszadłem, ale taki układ ma kilka wad – przede wszystkim mieszarki, nawet te ręczne, są dużo wygodniejsze, a ich konstrukcja lepiej sprawdza się przy mieszaniu. Po drugie, prędkość wiertarek jest zwykle większa niż mieszarek, co nie pozwala na właściwe przygotowanie niektórych typów zapraw. Wiertarka z mieszadłem sprawdza się do mieszania kleju w zastosowaniach domowych, ale dla profesjonalisty jest narzędziem niewystarczająco uniwersalnym i zbyt słabym.

Mieszarka i mieszadło

Dobór odpowiedniego mieszadła, które pozwoli właściwie przygotować konkretną zaprawę, nie jest trudny, jednak należy zdawać sobie sprawę z wagi problemu – nie istnieją mieszadła uniwersalne, choć oczywiście większość osób, szczególnie w amatorskich zastosowaniach, stara się przygotować wszystkie zaprawy jednym typem mieszadeł. Podstawowe typy mieszadeł różnią się od siebie następującymi cechami:

  • kierunkiem mieszania: czy zachodzi ono tylko w warstwach poziomych, czy mieszadło wymusza także pionowe mieszanie zaprawy;
  • kierunek ruchu pionowego w mieszadłach, które go nadają: w górę lub w dół, odpowiednio do mieszanych materiałów mniej i bardziej płynnych;
  • zalecane przeznaczenie: producenci niekiedy opisują mieszadła tak, aby ułatwić identyfikację zapraw, które mogą zostać za pomocą danego mieszadła wymieszane najlepiej i najszybciej.

W przypadku mieszadeł warto również zwrócić uwagę na materiał, z jakiego są one wykonane:

  • zwykła stal szybko koroduje w kontakcie z wodą, co osłabia efektywność mieszadła i zwiększa zagrożenie dostaniem się do zaprawy grudek rdzy;
  • stal nierdzewna charakteryzuje się dobrą odpornością na korozję, ale jest ciężka i nie chroni przed przywieraniem;
  • stal pokryta warstwą nieprzywieralną pozwala na szybsze czyszczenie mieszadeł nawet z zapraw o dużej lepkości, ale takie mieszadła są dość drogie;
  • włókno węglowe to trwały, lekki i niekorodujący materiał, jednak nie zawsze specyfika zaprawy dopuszcza jego zastosowanie, a często jest to też nieekonomiczne.
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)