Udostępnij
Skomentuj

Nakłuwacz do mięsa – jak wybrać? Czy warto kupić?

Nakłuwacz do mięsa to kuchenny przyrząd, który przyda się miłośnikom kruchych steków oraz domowych wędlin. Jak używać nakłuwacza do mięsa? Jak wybrać najlepszy model i czy warto po niego sięgnąć?

Czym jest nakłuwacz do mięsa?

Nakłuwacz do mięsa to funkcjonalny gadżet kuchenny, który znajduje szerokie zastosowanie zarówno podczas gotowania, jak również przyrządzania potraw na grilla lub podczas pieczenia mięsa. Nakłuwacze są dostępne w wielu różnych wariantach. Poszczególne modele różnią się pomiędzy sobą pod względem cen i parametrów, ale ich zastosowanie jest identyczne.

Co daje nakłuwacz do mięsa?

Nakłuwacz do mięsa to przyrząd do intensywnego nakłuwania mięsa. Nie chodzi o zrobienie kilku nakłuć, ale o solidne nakłucie mięsa na jego całej lub prawie całej powierzchni. Takie rozwiązanie ma wiele zalet:

  • Zwiększa kruchość mięsa – jest to odczuwalne szczególnie w przypadku steków lub polędwiczek.
  • Sprawia, że przyprawy i marynaty lepiej się wchłaniają – nakłuwacz robi wiele małych nakłuć, do których przedostają się przyprawy, zioła, marynata. Mięso zyskuje, dzięki temu, lepszy smak i aromat.
  • Rozbija włókna mięśniowe – liczne nakłucia delikatnie rozluźniają zwartą tkankę mięśniową, co sprawia, że mięso nie jest tak twarde.

Jakie są rodzaje nakłuwaczy do mięsa?

Oferta akcesoriów tego typu jest bardzo szeroka, a poszczególne modele różnią się nie tylko ceną, kształtem lub marką, ale także konstrukcją. Do najczęściej spotykanych wariantów nakłuwacza do mięsa należą:

  • Nakłuwacze proste – są wyposażone w drążek, który jest zwieńczony podstawą z osadzonymi w niej ostrzami. Kształt podstawy może być różny, ale często jest to koło. Liczba ostrzy zależy od wielkości nakłuwacza. Nakłuwacz tego typu powinien być wyposażony w nakładkę ochronną na ostrza. Używa się go w pełni manualnie – po prostu wbija się go w mięso na wybraną głębokość.
  • Nakłuwacze działające, jak pieczątka – bardzo wygodne rozwiązanie, które jest jednocześnie dość bezpieczne. Nakłuwacz tego typu może mieć dowolny kształt i wielkość. Jego wyjątkowość polega na mechanizmie działania dobrze znanym z pieczątek automatycznych. Nakłuwacz tego typu stawia się na mięsie, a następnie naciska się, jak pieczątkę, ostrza wysuwają się wówczas od dołu poza obudowę i nakłuwają mięso.
  • Nakłuwacze o kształcie półkolistym – na ogół mają dość krótkie ostrza, dlatego stosuje się je głównie do cienkich kawałków mięsa.

Jak wybrać nakłuwacz do mięsa?

Oferta nakłuwaczy do mięsa jest szeroka i zróżnicowana. By ułatwić sobie zakupy, warto kierować się kluczowymi kryteriami:

  • Konstrukcja nakłuwacza – warto od razu przemyśleć kwestię kształtu oraz konstrukcji nakłuwacza. Najbardziej kompaktowe są egzemplarze przypominające pieczątkę.
  • Wielkość nakłuwacza i liczba ostrzy – im większy nakłuwacz, tym ostrzy powinno być więcej. Jeśli często przyrządzamy duże kawałki mięsa, warto wybrać spory egzemplarz, by jego zastosowanie było wygodne.
  • Maksymalna głębokość nakłuwania – powinna znajdować się w opisie produktu. To dość istotne, bo pozwala wyobrazić sobie, jak grube kawałki mięsa będzie można nakłuwać zakupionym przyrządem.
  • Zabezpieczenie ostrzy – to bardzo istotne, by wybrać model o odpowiedniej konstrukcji zabezpieczającej lub wyposażony w nakładkę. Ostrza nakłuwacza są ekstremalnie ostre i spiczaste, dlatego istnieje spore ryzyko skaleczenia się, jeśli nakłuwacz będzie przechowywany bez zabezpieczenia i w niewłaściwy sposób.
  • Materiał wykonania – ostrza nakłuwacza są, oczywiście, metalowe, ale istotne są również pozostałe elementy. Można znaleźć nakłuwacze z plastikowymi uchwytami i osłonami albo nakłuwacze w całości metalowe.
  • Marka – nakłuwacze są dostępne w ofercie wielu marek, ale najlepszym wyborem są produkty sprawdzonych i renomowanych firm. Dobrym rozwiązaniem może być nakłuwacz do mięsa Presto, Tescoma lub Tupperware.

Jak używać nakłuwacza do mięsa?

Stosowanie nakłuwacza nie jest trudne – wystarczy wbijać go w mięso w odpowiedni sposób. Ważne, by nie nakłuwać miękkich kawałków zbyt intensywnie, gdyż mogą się porozrywać (dotyczy to w szczególności mięsa drobiowego).

Nakłuwacz można stosować przed marynowaniem mięsa lub tuż przed smażeniem. Można stosować go do każdego rodzaju mięsa.

Nakłuwacz do mięsa – czy warto?

Nakłuwacz do mięsa nie jest drogim przyrządem, dlatego warto rozważyć jego zakup. Z całą pewnością jest to kuchenny gadżet, który przyda się w domach, w których jada się mięso samodzielnie przyrządzane.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)