Udostępnij
Skomentuj

Ostrzałka do siekiery i noży - jak wybrać? Jaka najlepsza?

Naostrzenie noży, a tym bardziej siekier, nie jest wcale tak proste, jak mogłoby się wydawać. Szczególnym problemem, poza narzędziami gospodarczymi, są noże z powłoką ceramiczną, noże ostrzone laserowo i inne nietypowe rozwiązania. Można w celu ich naostrzenia użyć zwyczajnej ostrzałki, musi ona jednak być naprawdę wysokiej jakości.

Co to jest ostrzałka? Pozornie proste pytanie.

Konstrukcja ostrzałki do noży nie jest szczególnie skomplikowana, to prawda. Nowoczesne ostrzałki zbudowane są dokładnie tak samo, jak te, których używano kilkadziesiąt lat temu – to zestaw dość luźno zamocowanych kółek o dużej twardości, między które wciskany jest ostrze noża. Ważnym elementem jest też obudowa, bo musi zapewniać pewny i bezpieczny chwyt. Z tego powodu niektóre ostrzałki do noży mają specjalne przyssawki, natomiast z przyczyn praktycznych siekier w ten sposób naostrzyć się już nie da – ostrzałkę trzeba wziąć do ręki.

Ostrzałki elektryczne w gruncie rzeczy działają bardzo podobnie, z tym że to nie nóż się porusza, ale ostrza. Efekt jest jednak taki sam. Ale ponieważ tanie ostrzałki elektryczne są niewiele warte, a te skuteczne często zbyt drogie, królują wciąż ostrzałki ręczne, których dodatkową zaletą jest większa uniwersalność.

Jaka ostrzałka do noży kuchennych? Kryteria wyboru

Kryteriów wyboru ostrzałki nie ma przesadnie dużo, jednak wszystkie one są istotne, dlatego warto je znać.

  • Jakość stali, z której wykonane są ostrza. Zdecydowana większość dostępnych w sprzedaży ostrzałek wyposażona jest w ostrza stalowe – muszą one być wykonane z jak najtwardszego gatunku stali, ponieważ tylko wtedy ostrzałka będzie mogła być używana przed długi czas. Zresztą to ważne również dlatego, że same ostrza także się zużywają – nie jest to szybki proces, ale im lepsze noże, tym szybciej następuje. Dobre noże wykonane z twardych stali rzadko wymagają ostrzenia, bo niełatwo je stępić, ale jeśli ostrzałka będzie kiepska, to przyspieszą jej zużycie. Warto pamiętać też o tym, że ostrzałka do noży ceramicznych ma nieco inną konstrukcję – tutaj ostrza nie mogą się wyszczerbić, a prowadzenie musi być pewne i stabilne, dlatego można oczywiście użyć klasycznej ostrzałki, ale tylko takiej z górnej półki.
  • Komfort użytkowania: odpowiednio wykończona rączka lub mocowanie zapewniające solidne przyleganie do podłoża, to podstawowy warunek bezpiecznej eksploatacji. Najlepiej, aby uchwyt był wykonany z materiału antypoślizgowego, co zwiększy siłę chwytu.
  • Ergonomiczny kształt: paradoksalnie w ostatnich latach cecha ta stała się coraz ważniejsza – jedną z podstawowych zalet ostrzałek ręcznych w stosunku do elektrycznych jest to, że można je łatwo schować nawet do płytkiej szuflady. Tymczasem na rynku cały czas dostępne są niepotrzebnie rozbudowane, zbyt duże, aby były funkcjonalne, ostrzałki. Liczy się nie tylko komfort pracy z ostrzałką, ale także możliwość jej łatwego schowania – nie jest to bowiem akcesorium, z którego korzysta się codziennie.

Wybór ostrzałki do siekier. Zmodyfikowane kryteria wyboru.

Ostrzałka do noży z powodzeniem poradzi sobie również z ostrzeniem siekier i toporków, konieczne jest jednak zmodyfikowanie warunków przedstawionych przed chwilą.

  • Trwałość: ostrzałka na pewno musi być trwała. W przypadku używania jej tylko do noży można było przymknąć oko na uginające się tworzywo lub niezbyt solidną obudowę, ale naostrzenie siekiery wymaga nieco większej siły, więc tu już na ustępstwa nie można sobie pozwolić.
  • Szerokość szczeliny: noże w najgrubszej części klingi mają rzadko więcej niż 2-3 milimetry, natomiast siekiera zdecydowanie więcej – klin ostrza jest szerszy, więc trzeba mieć pewność, że siekiera się zmieści w szczelinę ostrzałki. Sprawa nie jest tak oczywista, ponieważ producenci ostrzałek i siekier przyjęli w tym zakresie różną politykę. Ostrzałka do noży Fiskars pasuje do siekier tej marki (przynajmniej większości), ale producenci innych siekier mogą wymuszać przez ich konstrukcję zakup również innych ostrzałek.

Ostrzałka diamentowa – kiedy się przyda?

Ostrzałka diamentowa ma ostrza zdecydowanie trwalsze od stalowych. Ponieważ są twarde, zużywają się bardzo powoli, a bardzo drobny pyl diamentowy nie szczerbi się tak, jak stal, dlatego tego rodzaju ostrzałki są zalecane szczególnie do noży ceramicznych i ostrzonych laserowo. Trzeba jednak zaznaczyć, że noże naostrzone ostrzałką diamentową nie będą ostrzejsze niż te, które ostrzono stalą – to, jak ostry jest nóż, zależy od kąta utworzonego przez ramiona kąta klingi i jest to parametr zależny od wielkości ostrzałki i szerokości noża, a nie materiału, z którego wykonano ostrzałkę. Faktem jednak jest, że linia ostrza po ostrzeniu pyłem diamentowym jest równiejsza niż po ostrzeni stalą średniej jakości i to może pozytywnie wpływać na funkcjonalność noża lub siekiery.

Udostępnij
5,0
1 ocena
1 komentarz
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (1)

Kupiłam dla taty ostrzałkę do siekiery z cellfastu na urodziny jest z niej bardzo zadowolony służy mu już kilka ładnych lat w przeciwieństwie do ostrzałek z innych firm, które mu się rozwalały po paru użyciach.