Udostępnij
Skomentuj

Patera – jak wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Sposobem na efektowne serwowanie ciast, przekąsek i owoców jest podawanie ich na paterach. To naczynia o wyjątkowo dekoracyjnym charakterze, które przydadzą się w każdym domu. Jak wybrać paterę? Jakie modele są modne i ponadczasowe? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Patera – czy warto ją kupić?

Patera to specyficzny rodzaj naczynia, które bywa użytkowane głównie podczas rodzinnych spotkań oraz wtedy, gdy podejmujemy gości. Niektórzy korzystają z nich na co dzień, stosując je, na przykład, do przechowywania owoców.

Patery mogą mieć zróżnicowane konstrukcje, co ma niebagatelny wpływ na ich funkcjonalność i design, ale warto rozważyć zakup choć jednej, jeśli:

  • Cenimy efektowny design i elegancję.
  • Szukamy sposobu na estetyczne i ciekawe serwowanie ciast, tortów i owoców.
  • Często zdarza nam się podejmować gości.
  • Szukamy interesującego pomysłu na prezent.

Jaką paterę wybrać?

Oferta pater na ciasto, torty i owoce jest niezwykle szeroka i mocno zróżnicowana. To naczynia, jak każde inne – są dostępne w wariantach klasycznych, nowoczesnych, rustykalnych, glamour i w wielu innych. By być zadowolonym z zakupionej patery, warto dobrać ją tak, by pasowała do estetyki naszego domu, a w szczególności do jadalni.

  • Patera szklana wydaje się bardzo uniwersalnym wyborem. Jeśli zdecydujemy się na paterę z transparentnego szkła o dość neutralnej estetyce, to będzie można użytkować ją zarówno we wnętrzach klasycznych, jak również nowoczesnych.
  • Patera ceramiczna, o ile będzie to patera biała, również należy do dość klasycznych i uniwersalnych wyborów. Jednak patery ceramiczne bywają dostępne także w wariantach kolorowych. Popularne są, na przykład, patery w pastelowych odcieniach, które świetnie pasują do wnętrz o estetyce retro i vintage.
  • Patera drewniana to ciekawa alternatywa dla modeli ze szkła i ceramiki. To oryginalny wybór, który będzie pasował w szczególności do jadalni o estetyce eko i skandynawskiej.
  • Patera aluminiowa jest propozycją o metalicznym uroku. Patera z aluminium (lub innego metalu) może mieć zarówno nowoczesny, jak również industrialny i surowy charakter (wszystko zależy od jej wykończenia).
  • Patera ażurowa to świetne rozwiązanie na owoce. Ażurowa konstrukcja na ogół nie sprawdza się przy przechowywaniu wypieków, ale jest wprost stworzona do przechowywania owoców, gdyż zapewnia im odpowiednią wentylację od spodu.
  • Patera lustrzana to kwintesencja estetyki glamour i klasycznej. To świetny wybór do wnętrz, które cechuje niebanalna i klasyczna elegancja.
  • Patera figuralna to prawdziwa gratka dla miłośników oryginalnego designu. Patera tego typu zachwyca interesującymi kształtami (podstawę mogą tworzyć postacie ludzi lub zwierząt) i najlepiej sprawdzi się we wnętrzach klasycznych i eklektycznych, w których można znaleźć różnorodne antyki.

Wybierając paterę, warto zwrócić uwagę nie tylko na jej design, ale również na inne parametry, które będą miały wpływ na wygodę użytkowania i dopasowanie patery do charakteru wnętrza. Oto najważniejsze kwestie, na które należy zwrócić uwagę przed zakupem:

  • Konstrukcja patery – do wyboru są zarówno patery na nóżce, jak również patery piętrowe (w tym popularna patera obrotowa). Interesującą propozycją jest również patera z kloszem, która pozwala na przykrycie słodkości lub owoców, by osłonić je przed owadami oraz przed wysychaniem.
  • Cena – poszczególne modele pater mogą kosztować od kilkudziesięciu złotych w górę. Warto zwrócić uwagę na stosunek ceny do jakości i wybrać model, który będzie odpowiedni na naszą kieszeń.
  • Wielkość – patera jednopoziomowa lub patera etażerka miewają, na ogół, dość kompaktowe wymiary, ale poszczególne modele mogą różnić się rozmiarem i to w znaczny sposób, dlatego warto dopasować paterę do konkretnych potrzeb.
  • Marka – patera Krosno lub patera Bolesławiec będzie wyborem wysokiej jakości. To marki, którym można zaufać, ale dużą popularnością cieszą się również patery innych producentów. Warto sięgać po produkty tych firm, które cenimy i które cieszą się dobrymi opiniami.
  • Kolor – patera może być biała, czarna, transparentna, pastelowa, wzorzysta, srebrna, drewniana i w wielu innych wariantach.

Patera to jedno z najbardziej efektownych naczyń do serwowania ciast, tortów i owoców. Warto posiadać w swoim domu choć jedną, by móc podawać te przysmaki w efektowny i elegancki sposób.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)