Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/pojemnik-sniadaniowy-jak-wybrac-odpowiedni-jaki-jest-najlepszy/12691/ 2018-12-12 11:22:29.000000

Pojemnik śniadaniowy – jak wybrać odpowiedni? Jaki jest najlepszy?

Rozpoczynając przegląd rodzajów pojemników śniadaniowych czy lunch boxów można zdziwić się, jak wiele różnych rozwiązań dostępnych jest na rynku.

Zamówić możemy tak pojemniki śniadaniowe silikonowe, plastikowe, szklane, jedno- lub kilkukomorowe, a nawet modele z wkładem chłodzącym czy specjalnym miejscem na produkty płynne, jak na przykład sosy czy jogurt, lub też modele z dołączonymi sztućcami. Czym kierować się, szukając najlepszego modelu dla siebie lub dzieci? Jak wybrać najlepszy pojemnik śniadaniowy i dla kogo jakie rozwiązania będą odpowiednie? Podpowiadamy.

Pojemnik śniadaniowy dla dzieci lub dorosłych – na co wracać uwagę przy wyborze?

Zanim zabierzemy się za wybór, zastanówmy się, jakiej wielkości powinien być nasz pojemnik – weźmy pod uwagę tak nasze zapotrzebowania na ilość jedzenia, jak i dostępne miejsce – zbyt duży pojemnik nie zmieści się w torebce ani niewielkim plecaku, jego użytkowanie będzie zatem mało praktyczne. Wielkość pojemnika to jednak nie jedyny parametr, jaki jest ważny przy wyborze optymalnego rozwiązania. Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

  • Materiał – materiał, z jakiego wykonany jest pojemnik, powinien być lekki, jeśli chcemy nosić go do pracy czy dawać dziecku do szkoły. Zbyt duży ciężar może szybko zniechęcić nas do noszenia ze sobą śniadań. Stąd mimo że szklane pojemniki są szczególnie polecane do przechowywania żywności, bo nie wchłaniają zapachów, nie zawsze nadadzą się jako rozwiązania mobilne. Dziecku czy nam w nagle rzuconej torbie mogą się zbić, muszą być też wykonane z grubego szkła, przez co będą ciężkie. Lepsze będą lekkie plastikowe albo silikonowe pojemniki, ewentualnie także metalowe.
  • Forma – pojemnik może być zwykłym prostokątem na kilka kanapek albo okrągłym walcem na zupę czy owsiankę. Podobnie wygląda pojemnik śniadaniowy na jogurt naturalny z płatami. Do sałatek natomiast polecane są modele kwadratowe. Istnieją też wyższe walcowane modele do koktajli. Wybierzmy taki, jaki najlepiej spełnia nasze codzienne potrzeby.
  • Pokrywa – to ona zapewnia szczelność, ważną tak ze względu na zachowanie wartości spożywczych, jak i bezpieczeństwo oraz higienę. Zwracajmy uwagę, czy pojemnik ma odpowiednie zabezpieczenie. Zwykła, lekka pokrywka może nie wystarczyć. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem się klipsy.
  • Higiena – pojemnik powinien być wolny od BPA, aby był bezpieczny dla zdrowia. Zwróćmy uwagę, czy materiał, z jakiego jest wykonany, nie przenika do żywności – to szczególnie ważne w przypadku tańszych modeli z tworzywa sztucznego.
  • Poziomy lub/i przegródki – pojemnik śniadaniowy z przegródkami pozwala tworzyć śniadania wieloelementowe. Zwróćmy uwagę, czy przegródki są dość wysokie – inaczej przy potrząsaniu na przykład w plecaku składniki mogą się mieszać. Inną opcją są pojemniki dwu- lub wielopoziomowe. Tutaj przyjrzyjmy się szczególnie jakości łączenia poziomów.
  • Dodatki – wybrać możemy pojemnik z wkładem chłodzącym, model z dołączonym zestawem sztućców, które opylanie mieszczą się w środku, czy dodatkowy, zamykany pojemnik na jogurt albo sos. Pomocną opcją, szczególnie dla dzieci, będzie ponadto uchwyt.

Pojemniki śniadaniowe silikonowe – wady i zalety

Silikon coraz śmielej wkracza do naszych kuchni – tworzone są z niego nie tylko pojemniki, ale szereg innych elementów kuchennego wyposażenia. Dlaczego? Jest to materiał tani i łatwy do przetworzenia, ponadto lekki i ogólnodostępny. Jest także elastyczny i dla wielu estetyczny – jego matowe kolory współcześnie zdają się bardziej odpowiadać odbiorcom niż nieśmiertelny plastik. Zobaczmy, jakie są jego główne wady i zalety.

ZALETY

  • Szeroka gama dostępnych kolorów.
  • Wytrzymałość.
  • Odporność na bardzo wysoką i bardzo niską temperaturę.
  • Lekkość.
  • Elastyczność.
  • Różnorodność kształtów.
  • Łatwość w czyszczeniu.
  • Szybko stygną, jeśli do pojemnika wrzucimy ciepłe danie.

WADY

  • Niska stabilność.
  • Na rynku istnieje wiele podróbek – czasem ciężko odróżnić od nich prawdziwy silikon.
  • Dobre jakościowo modele są droższe od plastikowych.
  • Łatwo można je przeciąć.

Warto wiedzieć

Warto wiedzieć! Silikon wytrzymuje zakres temperatur od -60 do 230 stopni!

Co jeszcze warto wiedzieć o pojemnikach śniadaniowych? Dla kogo to rozwiązanie?

Lunch boxy będą ekonomicznym i sprzyjającym utrzymaniu zdrowej diety sposobem na śniadania właściwie dla każdego, kto do pracy musi wychodzić codziennie z domu. Przydadzą się nie tylko w miejscach, gdzie nie ma czasu wyjść coś zjeść – pozwalają ten czas zaoszczędzić, a często także wybrać bardziej ekonomiczne i zdrowsze rozwiązanie. Ważne są także dla dzieci. W prosty pojemnik możemy włożyć tradycyjne kanapki albo – jeśli mamy więcej czasu lub dziecko wymaga specjalnej diety – stworzyć wieloelementowy posiłek z niespodzianką – na przykład słodkim owocem czy małym deserem.

Uwaga!

Istnieją także specjalne pojemniki, jakie można wkładać do mikrofalówki, zwykle silikonowe albo metalowe. Takie pojemniki powinny jednak być specjalne oznaczone jako bezpieczne. Zwykły plastik po podgrzewaniu zostawiać z jedzeniu niebezpieczne, choć niewidoczne gołym okiem trujące związki chemiczne.

 
Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni