http://www.budujesz.pl/wiadomosc/rozpalka-do-grilla-jak-wybrac-jaka-podpalka-najlepsza/1131/ 2017-02-28 09:44:32.000000

Rozpałka do grilla - jak wybrać? Jaka podpałka najlepsza?

O powodzeniu grillowania nie decyduje wyłącznie dobra atmosfera, smaczne potrawy i odpowiednio dobrany opał. Nic nie będzie bowiem w stanie zrobić bez skutecznej rozpałki. Ta zaś występuje w kilku odmianach, które sprawdzą się w określonych warunkach.

Wydawać by się mogło, że wybór rozpałki jest prosty. W końcu ma ona jedyne zainicjować pierwszy płomień, który rozgrzeje całe palenisko. W rzeczywistości często jest to kwestia mocno problematyczna. Silny wiatr, wilgoć, nieodpowiednio ułożony brykiet lub węgiel – to tylko kilka czynników, które mogą skutecznie utrudnić nam prawidłowe rozpalenie grilla.

Dlatego też rozpałka powinna być mocna i skuteczna. Przede wszystkim musi ona szybko „łapać płomień”. W przypadku wielu tanich produktów długotrwałe przykładanie płomienia zapalniczki do materiału rozpałki okazuje się niewystarczające, by się ona podpaliła. Jeżeli natomiast w końcu się to uda, płomień zazwyczaj bardzo szybko niknie i w konsekwencji gaśnie. Nasza rozpałka musi wiec długo utrzymywać ogień, tak aby możliwe stało się rozpalenie opału.

To jednak niejedyne parametry, na jakie należy zwrócić uwagę podczas wyboru rozpałki. Bardzo ważne są bowiem również:

  • zawartość – wiele produktów, zwłaszcza tych najtańszych, w swoim składzie posiada mnóstwo substancji chemicznych, nie tylko parafinę. Co prawda, mogą one doprowadzić do łatwiejszego zaprószenia ognia, jednak z reguły osiadają one na potrawach, co nie jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Wszystko to sprawia, że podczas zakupów powinniśmy zwrócić uwagę na odpowiednie oznaczenia bądź informacje na opakowaniu. Rozpałka musi bowiem spełniać określony normy europejskie,
  • bezpieczeństwo – normy te, a także różnego rodzaju atesty, są również gwarancją bezpieczeństwa produktu. Rozpałka nieskontrolowana i przygotowana w sposób nieprawidłowy, może doprowadzić do powstawania odprysków, które, z kontaktem z tkaninami bądź substancjami łatwopalnymi, doprowadzą do powstania pożaru bądź poparzenia,
  • ekologiczność – kwestia bardzo ważna dla wszystkich tych, którzy dbają o środowisko naturalne. Oznaczenia FSC na opakowaniu rozpałki informują o tym, iż została ona wyprodukowana w zgodzie z uznaną gospodarką leśną.

Jaka rozpałka do grilla?

Skoro wiemy już, na co warto zwracać uwagę podczas wyboru rozpałki, możemy dokładnie przeanalizować jej poszczególne rodzaje, a także odpowiedzieć na pytanie, która z nich okaże się najlepsza.

  • Podpałka do grilla w płynie – jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów, przede wszystkim ze względu na prostotę jego użycia. Wystarczy bowiem odpowiednio ułożyć brykiet lub węgiel, całość polać odpowiednią ilością podpałki, a następnie zapalić. Pamiętać należy jednak o tym, iż podpałka w płynie występuje na rynku w dwóch odmianach. Pierwszą z nich jest produkt parafinowy. Jest to substancja łatwopalna, która w bardzo szybki i skuteczny sposób roznosi ogień. Zaletą tej podpałki jest również niska cena. Po jej podpaleniu, musimy jednak zaczekać, aż rozpali się ona w całości. W innym przypadku pozostałości środka mogą bowiem osiąść na potrawach, co zaszkodzi naszemu zdrowiu.

Drugim rodzajem rozpałki w płynie jest produkt zagęszczany. Jego konsystencja przypomina żel. Dzięki temu dużo skuteczniej oblepia opał, co sprawia, że rozpala się on zdecydowanie szybciej. Tego typu rozpałki żelowe wyróżniają się również ekologicznym charakterem, dlatego nie musimy martwić się tym, iż zaszkodzą one potrawom i nam samym. Jeżeli chodzi o pojemność, to produkty w płynnie zazwyczaj sprzedawane są w litrowych bądź półlitrowych butelkach.

  • podpałka do grilla biała – podobnie jak rozpałka w płynie, ona również występuje w dwóch odmianach. Zakupić możemy między innymi podpałkę w parafinowych blistrach. Całość wyglądem przypomina listek z tabletkami, z których „wyciskamy” pojedyncze kawałki podpałki. Dużo wygodniejsza w użyciu okaże się jednak podpałka biała kerozynowa, która występuje w formie tabliczek. Odłamywane są nich poszczególne kostki.

Podpałka biała charakteryzuje się przede wszystkim wysoką skutecznością. Kostki są łatwopalne i utrzymują ogień przez długi czas. Pewną wada tego produktu może być natomiast fakt, iż zmuszeni jesteśmy rozprowadzić kilka kostek po palenisku, a następnie podpalić każdą z osobna, co jest nieco bardziej czasochłonne aniżeli rozpalanie przy użyciu preparatów płynnych. Wspomniane kostki bądź „tabletki” są pakowane po kilkanaście lub kilkadziesiąt sztuk.

  • podpałka do grilla stała z masą zapałczaną – bardzo wygodny produkt, do zapalenia którego niepotrzebne jest zewnętrzne źródło ognia. Występuje on w postaci podłużnych bloczków, na główce których znajduje się specjalna masa zapałczana Jej rozpalenie odbywa się poprzez potarcie jej o potarkę. Zazwyczaj umieszczana jest ona na pudełku. Wygoda ta w niektórych przypadkach może okazać się jednak jedynie pozorna. Rozpalenie słabej jakości produktów będzie bowiem bardzo trudne – najczęściej wspomniana potarka jest niewielka i cienka, przez co bardzo szybko się zużywa. Sama masa zapałczana po namoknięciu nie nadaje się do użytku. Ważne jest więc to, aby decydować się na podpałkę sprawdzonych producentów i przechowywać ją w odpowiednich warunkach.

Skuteczność rozpałki z masą zapałczaną (nazywaną również rozpalaczem) jest porównywalna do podpałki białej. I podobnie jak ona, jest sprzedawana w opakowaniach po kilkanaście bądź kilkadziesiąt sztuk.

  • podpałka szara – wykonywana jest z płyty wiórowej, która jest bardzo krucha, dzięki czemu możemy oderwać kilka małych kawałków, a następnie rozstawić je pomiędzy węgielki. Największa zaletą tej rozpałki jest fakt, iż nie pozostawia ona śladów na rękach, jest również w pełni bezpieczna dla naszych potraw i naszego zdrowia. Najczęściej sprzedawana jest w foli bądź opakowaniu – albo w formie jednej „płytki” albo w postaci kostek.
  • podpałka z wełny drzewnej – zdecydowanie najbardziej ekologiczny produkt ze wszystkich wyżej wymienionych. Wełna drzewna (wolina) to nic innego jak drewniane wióry. Zostają one nasączone odpowiednią substancją, dzięki czemu łatwiej się palą. Największa zaletą podpałki z wełny drzewnej jest fakt, iż pojedynczy wiór pali się bardzo długo (nawet do 10 minut), dzięki czemu możliwe staje się rozpalenie grilla w każdych niemal warunkach. Oczywiście nie możemy zapominać o ekologicznym charakterze rozpałki – nasze potrawy są w pełni bezpieczne. Omawiany produkt sprzedawany jest w opakowaniach mieszczących kilkadziesiąt sztuk.

Podpałka do grilla – producent

Wyznacznikiem jakości i zachowania wszelkich norm bezpieczeństwa jest nazwa firmy, która rozpałkę wyprodukowała. Jeżeli zdecydujemy się na sprawdzonego i renomowanego producenta, możemy mieć pewność, iż nasz grill zostanie rozpalony w sposób skuteczny i przede wszystkim bezpieczny. Wszystko to sprawia, że warta polecenia jest podpałka do grilla Sargo, Beyster International, Mirand-Plus oraz Feniks

Podpałka do grilla – cena

Zdecydowanie najmniej zapłacimy za rozpałkę szarą. Opakowanie zawierające 32 kostki kosztuje bowiem około 3 złotych. W przypadku produktów z masą zapałczaną, musimy wydać od około 5 złotych za opakowanie (24 kostki).

Jeżeli chodzi natomiast o produkty płynne, kosztują one od 5 do 10 złotych za 500 ml w zależności od stopnia zagęszczenia. W przypadku rozpałki ekologiczne, musimy przygotować się na wydatek około 6 złotych – opakowanie za taką cenę zawiera jednak niewiele sztuk, zaledwie sześć.

Jaka rozpałka do grilla najlepsza?

Oczywiście wszystko zależy od naszych potrzeb i wymagań. Jeżeli nie robią na nas wrażenia substancje chemiczne, wybrać możemy rozpałkę płynną parafinową. Jest ona wygodna w użyciu i stosunkowo skuteczna. Zanim jednak na grillu znajdą się pierwsze potrawy, podpałka musi całkowicie się wypalić – inaczej ryzykujemy zdrowiem naszym i naszych bliskich.

Jeżeli nie chcemy nosić przy sobie dodatkowego źródła ognia, warto zdecydować się na kostki z masą zapałczaną. Pamiętać musimy jednak o ich prawidłowym przechowywaniu (szczególnie o izolowaniu ich od wilgoci). Wszyscy miłośnicy ekologii, a także osoby, które obawiają się skutku substancji chemicznych, powinny zdecydować się natomiast na podpałkę z wełny drzewnej. Jest ona nie tylko bezpieczna, ale również bardzo skuteczna, utrzymuje bowiem płomień nawet przez 10 minut.

Wydawać by się mogło, że wybór rozpałki jest prosty. W końcu ma ona jedyne zainicjować pierwszy płomień, który rozgrzeje całe palenisko. W rzeczywistości często jest to kwestia mocno problematyczna. Silny wiatr, wilgoć, nieodpowiednio ułożony brykiet lub węgiel – to tylko kilka czynników, które mogą skutecznie utrudnić nam prawidłowe rozpalenie grilla.

Dlatego też rozpałka powinna być mocna i skuteczna. Przede wszystkim musi ona szybko „łapać płomień”. W przypadku wielu tanich produktów długotrwałe przykładanie płomienia zapalniczki do materiału rozpałki okazuje się niewystarczające, by się ona podpaliła. Jeżeli natomiast w końcu się to uda, płomień zazwyczaj bardzo szybko niknie i w konsekwencji gaśnie. Nasza rozpałka musi wiec długo utrzymywać ogień, tak aby możliwe stało się rozpalenie opału.

To jednak niejedyne parametry, na jakie należy zwrócić uwagę podczas wyboru rozpałki. Bardzo ważne są bowiem również:

  • zawartość – wiele produktów, zwłaszcza tych najtańszych, w swoim składzie posiada mnóstwo substancji chemicznych, nie tylko parafinę. Co prawda, mogą one doprowadzić do łatwiejszego zaprószenia ognia, jednak z reguły osiadają one na potrawach, co nie jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Wszystko to sprawia, że podczas zakupów powinniśmy zwrócić uwagę na odpowiednie oznaczenia bądź informacje na opakowaniu. Rozpałka musi bowiem spełniać określony normy europejskie,
  • bezpieczeństwo – normy te, a także różnego rodzaju atesty, są również gwarancją bezpieczeństwa produktu. Rozpałka nieskontrolowana i przygotowana w sposób nieprawidłowy, może doprowadzić do powstawania odprysków, które, z kontaktem z tkaninami bądź substancjami łatwopalnymi, doprowadzą do powstania pożaru bądź poparzenia,
  • ekologiczność – kwestia bardzo ważna dla wszystkich tych, którzy dbają o środowisko naturalne. Oznaczenia FSC na opakowaniu rozpałki informują o tym, iż została ona wyprodukowana w zgodzie z uznaną gospodarką leśną.

Jaka rozpałka do grilla?

Skoro wiemy już, na co warto zwracać uwagę podczas wyboru rozpałki, możemy dokładnie przeanalizować jej poszczególne rodzaje, a także odpowiedzieć na pytanie, która z nich okaże się najlepsza.

  • Podpałka do grilla w płynie – jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów, przede wszystkim ze względu na prostotę jego użycia. Wystarczy bowiem odpowiednio ułożyć brykiet lub węgiel, całość polać odpowiednią ilością podpałki, a następnie zapalić. Pamiętać należy jednak o tym, iż podpałka w płynie występuje na rynku w dwóch odmianach. Pierwszą z nich jest produkt parafinowy. Jest to substancja łatwopalna, która w bardzo szybki i skuteczny sposób roznosi ogień. Zaletą tej podpałki jest również niska cena. Po jej podpaleniu, musimy jednak zaczekać, aż rozpali się ona w całości. W innym przypadku pozostałości środka mogą bowiem osiąść na potrawach, co zaszkodzi naszemu zdrowiu.

Drugim rodzajem rozpałki w płynie jest produkt zagęszczany. Jego konsystencja przypomina żel. Dzięki temu dużo skuteczniej oblepia opał, co sprawia, że rozpala się on zdecydowanie szybciej. Tego typu rozpałki żelowe wyróżniają się również ekologicznym charakterem, dlatego nie musimy martwić się tym, iż zaszkodzą one potrawom i nam samym. Jeżeli chodzi o pojemność, to produkty w płynnie zazwyczaj sprzedawane są w litrowych bądź półlitrowych butelkach.

  • podpałka do grilla biała – podobnie jak rozpałka w płynie, ona również występuje w dwóch odmianach. Zakupić możemy między innymi podpałkę w parafinowych blistrach. Całość wyglądem przypomina listek z tabletkami, z których „wyciskamy” pojedyncze kawałki podpałki. Dużo wygodniejsza w użyciu okaże się jednak podpałka biała kerozynowa, która występuje w formie tabliczek. Odłamywane są nich poszczególne kostki.

Podpałka biała charakteryzuje się przede wszystkim wysoką skutecznością. Kostki są łatwopalne i utrzymują ogień przez długi czas. Pewną wada tego produktu może być natomiast fakt, iż zmuszeni jesteśmy rozprowadzić kilka kostek po palenisku, a następnie podpalić każdą z osobna, co jest nieco bardziej czasochłonne aniżeli rozpalanie przy użyciu preparatów płynnych. Wspomniane kostki bądź „tabletki” są pakowane po kilkanaście lub kilkadziesiąt sztuk.

  • podpałka do grilla stała z masą zapałczaną – bardzo wygodny produkt, do zapalenia którego niepotrzebne jest zewnętrzne źródło ognia. Występuje on w postaci podłużnych bloczków, na główce których znajduje się specjalna masa zapałczana Jej rozpalenie odbywa się poprzez potarcie jej o potarkę. Zazwyczaj umieszczana jest ona na pudełku. Wygoda ta w niektórych przypadkach może okazać się jednak jedynie pozorna. Rozpalenie słabej jakości produktów będzie bowiem bardzo trudne – najczęściej wspomniana potarka jest niewielka i cienka, przez co bardzo szybko się zużywa. Sama masa zapałczana po namoknięciu nie nadaje się do użytku. Ważne jest więc to, aby decydować się na podpałkę sprawdzonych producentów i przechowywać ją w odpowiednich warunkach.

Skuteczność rozpałki z masą zapałczaną (nazywaną również rozpalaczem) jest porównywalna do podpałki białej. I podobnie jak ona, jest sprzedawana w opakowaniach po kilkanaście bądź kilkadziesiąt sztuk.

  • podpałka szara – wykonywana jest z płyty wiórowej, która jest bardzo krucha, dzięki czemu możemy oderwać kilka małych kawałków, a następnie rozstawić je pomiędzy węgielki. Największa zaletą tej rozpałki jest fakt, iż nie pozostawia ona śladów na rękach, jest również w pełni bezpieczna dla naszych potraw i naszego zdrowia. Najczęściej sprzedawana jest w foli bądź opakowaniu – albo w formie jednej „płytki” albo w postaci kostek.
  • podpałka z wełny drzewnej – zdecydowanie najbardziej ekologiczny produkt ze wszystkich wyżej wymienionych. Wełna drzewna (wolina) to nic innego jak drewniane wióry. Zostają one nasączone odpowiednią substancją, dzięki czemu łatwiej się palą. Największa zaletą podpałki z wełny drzewnej jest fakt, iż pojedynczy wiór pali się bardzo długo (nawet do 10 minut), dzięki czemu możliwe staje się rozpalenie grilla w każdych niemal warunkach. Oczywiście nie możemy zapominać o ekologicznym charakterze rozpałki – nasze potrawy są w pełni bezpieczne. Omawiany produkt sprzedawany jest w opakowaniach mieszczących kilkadziesiąt sztuk.

Podpałka do grilla – producent

Wyznacznikiem jakości i zachowania wszelkich norm bezpieczeństwa jest nazwa firmy, która rozpałkę wyprodukowała. Jeżeli zdecydujemy się na sprawdzonego i renomowanego producenta, możemy mieć pewność, iż nasz grill zostanie rozpalony w sposób skuteczny i przede wszystkim bezpieczny. Wszystko to sprawia, że warta polecenia jest podpałka do grilla Sargo, Beyster International, Mirand-Plus oraz Feniks

Podpałka do grilla – cena

Zdecydowanie najmniej zapłacimy za rozpałkę szarą. Opakowanie zawierające 32 kostki kosztuje bowiem około 3 złotych. W przypadku produktów z masą zapałczaną, musimy wydać od około 5 złotych za opakowanie (24 kostki).

Jeżeli chodzi natomiast o produkty płynne, kosztują one od 5 do 10 złotych za 500 ml w zależności od stopnia zagęszczenia. W przypadku rozpałki ekologiczne, musimy przygotować się na wydatek około 6 złotych – opakowanie za taką cenę zawiera jednak niewiele sztuk, zaledwie sześć.

Jaka rozpałka do grilla najlepsza?

Oczywiście wszystko zależy od naszych potrzeb i wymagań. Jeżeli nie robią na nas wrażenia substancje chemiczne, wybrać możemy rozpałkę płynną parafinową. Jest ona wygodna w użyciu i stosunkowo skuteczna. Zanim jednak na grillu znajdą się pierwsze potrawy, podpałka musi całkowicie się wypalić – inaczej ryzykujemy zdrowiem naszym i naszych bliskich.

Jeżeli nie chcemy nosić przy sobie dodatkowego źródła ognia, warto zdecydować się na kostki z masą zapałczaną. Pamiętać musimy jednak o ich prawidłowym przechowywaniu (szczególnie o izolowaniu ich od wilgoci). Wszyscy miłośnicy ekologii, a także osoby, które obawiają się skutku substancji chemicznych, powinny zdecydować się natomiast na podpałkę z wełny drzewnej. Jest ona nie tylko bezpieczna, ale również bardzo skuteczna, utrzymuje bowiem płomień nawet przez 10 minut.

Kategoria: Poradniki
Data: 27.02.2017
Social