Udostępnij
Skomentuj
https://www.budujesz.pl/wiadomosc/zaparzaczka-do-kawy-jak-wybrac-jaka-najlepsza/7537/ 2017-02-28 10:25:03.000000

Zaparzaczka do kawy – jak wybrać? Jaka najlepsza?

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez wypicia filiżanki kawy. Napój ten dodaje energii, usuwa zmęczenie, pobudza do działania, a przy tym wybornie smakuje. Nic więc dziwnego, że zyskał uznanie konsumentów na całym świecie. Aby jednak poznać wszystkie walory zapachowe i smakowe kawy, należy ją odpowiednio zaparzyć. Jakie urządzenie będzie w tym względzie najlepsze?

Zaparzacz do kawy – jak wybrać?

Zaparzacz do kawy to urządzenie, które pozwala nam cieszyć się prawdziwą, esencjonalną kawą, pozbawioną fusów, których połykanie nie należy do najprzyjemniejszych i stanowi przeszkodę w delektowaniu się napojem. To, że coraz częściej decydujemy się na zaparzanie kawy, a nie tylko jej zalewanie ziaren gorącą wodą jest wynikiem rosnącej świadomości i kultury picia tego napoju. Kawa w biegu już nam nie wystarcza – każdy chce bowiem odnaleźć swój mały, codzienny rytuał kawowy.

Najpopularniejszą metodą parzenia kawy jest ekstrakcja ziaren przez wodę. Oczywiście, muszą być one zmielone. Dlatego warto zaopatrzyć się także w dobrej jakości młynek, dzięki czemu uzyskamy jeszcze lepszy napój. Świeżo zmielone ziarna i odpowiednie urządzenie do zaparzania pozwolą nam cieszyć się doskonałym smakiem i zapachem kawy.

W sklepach, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, znaleźć możemy wiele modeli zaparzaczy. Różnią się one od siebie przede wszystkim techniką przygotowywania kawy bez fusów, a co za tym idzie także i budową.

Oto najpopularniejsze rodzaje zaparzaczy do kawy. Każdy z nich przedstawia nieco inny wariant ekstrakcji ziaren kawy. Wybrane produkty z łatwością można dostosować do indywidualnych potrzeb oraz zasobności portfela.

  • zaparzacz do kawy tłokowy – określany jest mianem francuskiej prasy (french press). Urządzenie to charakteryzuje się prostotą obsługi oraz niską ceną. Z łatwością możemy przygotować w nim prawdziwą kawę, nie obawiając się o to, że fusy staną nam na przeszkodzie w delektowaniu się napojem. Produkt wyposażony jest w szklany cylinder, który swym wyglądem przypomina tradycyjny kubek. W jego wnętrzu znajduje się tłok z bardzo drobnym sitkiem, szczelnie przylegającym do krawędzi cylindra. Taka konstrukcja sprawia, że z łatwością możemy oddzielić fusy od napoju. Do cylindra wsypujemy kilka łyżeczek zmielonych ziaren, w zależności od tego, jak mocną kawę chcemy uzyskać, a następnie zalewamy je gorącą wodą. Do tego momentu proces przygotowania kawy w urządzeniu tłokowym przypomina tradycyjne parzenie naparu w kubku. Różnicą jest to, że po odczekaniu 3-5 minut przy pomocy tłoka oddzielamy napój od fusów. W ten sposób uzyskujemy esencjonalną kawę, którą możemy rozlać do filiżanek. Napój posiada dużą zawartość kofeiny, co jest możliwe dzięki dłuższej ekstrakcji ziaren. Za jego pomocą z łatwością pozbywamy się drażniących fusów. Urządzenie to najlepiej sprawdza się podczas parzenia kawy grubo mielonej – nie zatka ona sitka, dzięki czemu z łatwością opuścimy tłok. Podczas zakupu zaparzacza tłokowego powinniśmy zwrócić uwagę na to, aby sito, w które został wyposażony, było drobne i szczelnie przylegało do krawędzi cylindra. Wówczas zyskamy pewność, że żadne fusy nie przedostaną się do naszego napoju. Istotny jest również materiał, z jakiego został wykonany. Stal nierdzewna w połączeniu z żaroadopornym szkłem to eleganckie, a zarazem praktyczne rozwiązanie. Istnieją także zaparzacze zrobione z tworzyw sztucznych. Są jednak mniej trwałe i podatne na uszkodzenia mechaniczne. Przed dokonaniem zakupu warto sprawdzić również, czy dany model można myć w zmywarce, co ułatwi codzienne użytkowanie sprzętu.
  • zaparzacz przelewowy – podobnie jak jego poprzednik, charakteryzuje się prostotą obsługi i jest relatywnie tani. Swym wyglądem przypomina dzbanek. Jego górna część uformowana jest w lejek. W środku umieszczamy specjalne papierowy lub metalowy filtr do kawy, do którego wsypujemy zmielone ziarna. Na koniec pozostaje nam jednie przelać przez filtr wodę. Uzyskana w ten sposób kawa będzie w smaku przypominać tę z zaparzacza tłokowego. Duża zawartość kofeiny na pewno pobudzi wszystkie nasze zmysły. Należy jednak pamiętać o tym, że intensywność kawy zależy przede wszystkim od proporcji wody i kawy. Zaparzacz przelewowy może występować także w wariancie elektrycznym. Wówczas wyposażony jest w zbiornik, który podgrzewa wlaną przez nas zimną wodę i sam przelewa ją przez filtr, w którym znajdują się zmielone ziarna. Rozwiązanie to w znaczący sposób ułatwia przygotowanie kawy w zaparzaczu.
  • zaparzacz typu mokka, czyli kawiarka – jest to urządzenie nieco bardziej złożone aniżeli wyżej wspomniane sprzęty. Gwarantuje jednak niezrównane doznania smakowe oraz zapachowe. Z tego względu cieszy się ono uznaniem smakoszy kawy na całym świecie. Kawiarki można używać na kuchenkach różnego typu – gazowych, elektrycznych czy też indukcyjnych. Swym wyglądem kawiarka przypomina czajnik o niewielkich rozmiarach. Składa się z trzech części. Pierwsza to dolny zbiornik, przeznaczony na wodę, druga to zbiornik górny, w którym gromadzi się zaparzona kawa. Trzecia zaś to zbiornik środkowy wyposażony w sito, które należy wypełnić kawą, pamiętając o tym, aby jej nie ubijać. Może to bowiem doprowadzić do zniszczenia kawiarki, gdyż para wodna nie będzie miała możliwości ucieczki ze zbiornika. Ekstrakcja kawy odbywa się metodą ciśnieniową. W dolnym zbiorniku następuje podgrzanie wody do temperatury wrzenia. Pod wpływem ciśnienia płyn przedostaje się do góry, przepływając przez zmielone ziarna kawy. Dzięki temu uzyskujemy niezwykle esencjonalny napój. Przy wyborze kawiarki duże znaczenie odgrywa materiał, z jakiego została ona wykonana. Najlepiej sprawdzi się stal nierdzewna. W porównaniu z produktami produkowanymi ze stopów aluminium jest to rozwiązanie droższe, ale charakteryzujące się większą trwałością. Ważnym aspektem stanowi również sprawność zaworu bezpieczeństwa, który gwarantuje to, że w trakcie przygotowywania napoju urządzenie nie wybuchnie.
  • zaparzacz do kawy elektryczny – to najwygodniejsze urządzenie ze wszystkich. Automatycznie wyłączy się po zrobieniu kawy, dzięki czemu nie ulegnie przegrzaniu. Jest zatem niezwykle bezpieczny. Swym wyglądem może przypominać kawiarkę lub zaparzacz przelewowy. Jego najdroższą wersję stanowi ekspres ciśnieniowy do kawy, który automatyzuje cały proces przygotowywania napoju. Duża intensywność, niepowtarzalny smak i zapach naparu to cechy naparu parzonego w ekspresie. Jednak jego wysoka cena wciąż stanowi podstawową barierę zakupu. Obecnie dużą popularnością cieszą się ekspresy kapsułkowe. Pozwalają one na zaparzenie różnych rodzajów kawy.

Jaki zaparzacz do kawy?

Wybierając zaparzacz do kawy, powinniśmy zwrócić uwagę także na jego pojemność. Większy doskonale sprawdzi się, jeśli na co dzień będziemy przygotowywać napój dla większej liczby osób jednocześnie. W tym wypadku należy uwzględnić wielkość typowej filiżanki kawy. Zazwyczaj waha się ona od 50 do 200 ml, w zależności od tego, jak bardzo intensywny jest napój.

Jeśli zatem kawę pijemy w samotności lub we dwójkę, zakup dużego zaparzacza będzie nieopłacalny, a musimy pamiętać, iż im większa pojemność sprzętu, tym zazwyczaj jest on droższy. Kawiarka o pojemności 150 ml wydaje się zatem rozwiązaniem optymalnym, przy czym należy pamiętać, iż napój przygotowany w ten sposób jest silny – 50-75 ml napoju zdoła nas obudzić.

W przypadku spotkań w większym gronie sprawdzi się zaparzacz tłokowy o dużej pojemności. Pozwoli on w szybki sposób przygotować odpowiednią ilość kawy dla wszystkich zgromadzonych.

Zaparzacz do kawy – jaki najlepszy?

Dobry jakościowo zaparzacz powinien charakteryzować się solidnością wykonania. Materiał, z którego został wyprodukowany musi być trwały, odporny na uszkodzenia i działanie wysokich temperatur. Ważnym elementem jest również to, aby nie zniekształcał smaku napoju. Metaliczny posmak odbierze nam przyjemność picia kawy, nawet tej przygotowanej z ziaren najlepszych pod względem jakości.

Zaparzacz do kawy – jaka firma?

W przypadku zaparzaczy tłokowych dużą popularnością cieszą się produkty marki Fiskars, Neo, Bialetti, Bodum, Home Delux, Stelton czy też Berghoff. Tradycyjny zaparzacz przelewowy produkowany jest między innymi przez firmę Chemex, elektryczny zaś przez Koziol, Stalgast, Hendi czy też Bravilor Bonamat.

Z uwagi na fakt, iż kawiarki jako sprzęt służący do zaparzania kawy cieszą się uznaniem na całym świecie, wiele firm sprzedających akcesoria domowe posiada tego typu asortyment w swojej ofercie. Przy wyborze kawiarki nie musimy zatem kierować się marką, a przede wszystkim funkcjonalnością urządzenia i zasobnością naszego portfela.

Najbardziej znanym ekspresem kapsułkowym jest Dolce Gusto. Inne popularne marki sprzedające te produkty to Bosch i Delonghi. Są to również producenci standardowych ekspresów ciśnieniowych, nie na kapsułki.

Zaparzacz do kawy – cena

Ceny dobrych jakościowo kawiarek i zaparzaczy tłokowych rozpoczynają się już od 30 złotych. Elektryczny ekspres przelewowy zaś to wydatek rzędu 70-300 złotych, w zależności od marki danego sprzętu, dodatkowych jego funkcji, pojemności czy też szybkości przygotowywania napoju. Ekspresy ciśnieniowe zaś to wydatek nawet do kilku tysięcy złotych.

Udostępnij
5,0
1 ocena
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (0)

Zwykły zakup
Od 39,99 zł do 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
od 15,99 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
od 9,99 zł
Punkty Odbioru
0 zł
od 9,99 zł
od 100 zł
Kurier 24h
0 zł
od 19,99 zł
Kurier Poczta Polska 48h
0 zł
0 zł
Paczkomaty 24/7
0 zł
0 zł
Punkty Odbioru
0 zł
0 zł
CZAS NA ZWROT PRODUKTU*
Morele
30 dni
14 dni
Inni Sprzedawcy
14 dni
14 dni